Ο αγαπητός κ. Σιφάκης κατέθεσε μια αναλυτική πρόταση για την ανακύκλωση των αποβλήτων με αφορμή τα πρόστιμα που επιβάλει η κυβέρνηση στον Δήμο μας για την ελλιπή αξιοποίηση των σκουπιδιών με αποτέλεσμα να θάβονται αντί να διαχωρίζονται και να ανακυκλώνονται.
Ο κ. Σιφάκης με την αναλυτική του πρόταση που φτάνει και σε λεπτομέρειες διαχωρισμού των σκουπιδιών και σημείων συγκέντρωσης τους μετατρέπεται σε υπάλληλο ή ίσως και σε εξειδικευμένο επιστήμονα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Αγαπητέ μας κ. Σιφάκη οφείλεται να γνωρίζεται ότι η διαχείριση των στερών αποβλήτων συνδέεται απόλυτα πρώτον με το κόστος της αποκομιδής, δεύτερον με το κόστος της διαλογής και τρίτον με το κέρδος από την εκμετάλλευση των ανακυκλωμένων υλικών.
Τα πρώτα δύο που είναι το κόστος της αποκομιδής και της διαλογής τα πληρώνει ο πολίτης και τα εισπράττει ο Δήμος και το τρίτο που είναι το κέρδος από την εκμετάλλευση των ανακυκλώσιμων υλικών τα ωφελείτε αυτός που τα παίρνει. Και μάλιστα αυτά τα τρία που μεταφράζονται σε χρήμα εσείς τα αναγάγετε σε υποχρέωση, ευαισθησία για το περιβάλλον και την εκπαίδευση.
Η ανακύκλωση και τα σκουπίδια αγαπητέ κ. Σιφάκη είναι χρήμα και η διαχείριση τους εάν δεν συνδέεται με οικονομικό όφελος γι’ αυτούς που τα παράγουν δηλαδή τον πολίτη, την νοικοκυρά, τον επιχειρηματία, το κάθε σπίτι, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στην Ελλάδα, σε αντίθεση με όλα τα κράτη της Ευρώπης. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει η διαλογή να γίνεται στην πηγή, δηλαδή από τον ίδιο τον πολίτη που ανάλογα με τον όγκο των σκουπιδιών που βγάζει και τον βαθμό της διαλογής που κάνει θα του μειώνονται τα τέλη ή ακόμα και δεν θα πληρώνει τέλη. Όταν ο πολίτης δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος αλλά μόνο επιβάρυνση και μάλιστα άδικη και μη ισότιμη, εξ αιτίας των τελών ανά τετραγωνικό και όχι ανά όγκο και ποιότητα καμία παιδεία δεν πρόκειται να του το επιβάλει.
Παράλληλα κ. Σιφάκη ένα μεγάλο μέρος της αποκομιδής και της διαλογής τον επιβαρύνονται όχι οι πολίτες αλλά οι επιχειρήσεις που παράγουν υλικά που πρέπει να ανακυκλωθούν, γεγονός που πρέπει να υπολογίζεται αφού αυτοί θα πρέπει να πληρώνουν τους κάδους ανακύκλωσης τα αυτοκίνητα αποκομιδής των ανακυκλωμένων υλικών και το σύστημα διαλογής τους.
Άρα το σύνολο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα είναι εντελώς αναχρονιστικό, οι Δήμαρχοι αποφεύγουν να το ακουμπήσουν και να το αλλάξουν γιατί η οργάνωση του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα απαιτούν αλλαγές στην τιμολόγηση των αποβλήτων και στο τρόπο είσπραξης αλλά και ελέγχου των υποχρεώσεων των πολιτών, απαιτεί υψηλή τεχνολογία.
Οι προτάσεις σας κ. Σιφάκη, έχουν προταθεί κατ’ επανάληψη στην Ελλάδα και έχουν ανεπιτυχώς εφαρμοστεί και μάλιστα με μεγάλο κόστος. Προσπαθείτε και εσείς να ανακαλύψετε τον δικό σας τροχό που όπως και των άλλων προηγούμενα είναι στραβός, όταν οι Ευρωπαίοι το βρήκαν εδώ και πενήντα χρόνια. Αξίζει τον κόπο όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό να επισκεφτείτε έναν Δήμο για να δείτε πως λειτουργεί η υπηρεσία καθαριότητας.
Σ.Σ. 17 εκατομμύρια ευρώ μας είπε σήμερα η κ. Τσιρπανλή, προϊσταμένη της καθαριότητας, ότι εισπράττει ο Δήμος από την ανακύκλωση των συσκευών κάθε χρόνο!!! (Ο πεινασμένος βλέπει στον ύπνο του καρβέλια….)