Θελήσαμε να σας παρουσιάσουμε κάποια στοιχεία της Τουρκίας που θα σας βοηθήσουν να προβληματιστείτε αλλά και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Όπως γνωρίζουμε οι απόψεις για το φαινόμενο Τουρκία διαφέρουν και κάθε άποψη τουλάχιστον από εμάς είναι παρακινδυνευμένη.
Ο πληθυσμός της Τουρκίας φτάνει περίπου στα ογδόντα εκατομμύρια και το 2050 θα είναι σύμφωνα με τις στατιστικές εκατό εκατομμύρια.
Από αυτούς το 23% είναι Κούρδοι, που το 2050 θα φτάσουν το 40% γιατί έχουν αυξημένη γεννητικότητα. (Κουρδικό θέμα)
Το 80% του πληθυσμού είναι Σουνίτες μουσουλμάνοι και το 20% περίπου είναι Σιίτες. (Θρησκευτικό θέμα)
Η ραγδαία ανάπτυξη της Τουρκίας μετά την παρέμβαση του ΔΝΤ το 1990 (δεύτερη στον κόσμο μετά την Κίνα στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης) οφείλεται στα μέτρα λιτότητας που έπληξαν τους φτωχότερους, στην εκβιομηχάνιση και στις εξαγωγές.
Αυτό δεν παύει να διατηρεί τεράστιες ομάδες πτωχότερου πληθυσμού και συσσώρευση πλούτου σε λίγους. Οι αυτοκτονίες και οι θάνατοι από εργατικά ατυχήματα και δολοφονίες ξεπερνούν τις 2.000 τον χρόνο. (Κοινωνική ανισότητα)
Η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη την οδήγησαν στην κατασκευή μεγάλων έργων υποδομών. Στην έξυπνη διαχείριση της ενέργειας. Και σε δράσεις στήριξης και βοήθειας γειτονικών Κρατών στην Βαλκανική και την Ασία. Στην ουσία την έχουν καταστήσει ισχυρή περιφερειακή δύναμη αφού η οικονομία συνδέεται με την στρατιωτική ισχύ και την εξωτερική πολιτική. (Οικονομική δύναμη)
Παρά την μεγάλη θαλάσσια έκταση της στην Μεσόγειο αποκόπτεται από αυτή εξ αιτίας των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου και της Κύπρου. Επίσης οι αλλαγές στα νότια σύνορά της με το ΙΡΑΚ και την Συρία την επηρεάζουν άμεσα. (Γεωπολιτικό θέμα συγκρούσεων με γείτονες)
Τα τελευταία χρόνια η υπερφίαλη εξωτερική της πολιτική απέναντι των συμμάχων της σε μικρά και σε μεγάλα θέματα ( αμερικανός πάστορας. S 400, Συρία) φαίνεται ότι θα της στοιχίσει στην οικονομία που αποδεικνύεται εύθραυστη. (Εξωτερική πολιτική)