Άνεργοι επιστήμονες και πακτωλός για το κράτος ανώνυμη εταιρεία

Με βουρκωμένα μάτια εμφανίζονται ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του όταν μιλάνε για την ανεργία των νέων επιστημόνων και την ανάγκη τα προγράμματα επιστροφής όσων έφυγαν στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή και επί δύο σχεδόν χρόνια στήνουν την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης των πάντων μετατρέποντας το κράτος σε μια τεράστια ιδιωτική επιχείρηση.

Το ότι έχουμε παραδοθεί στις διαθέσεις των πολυεθνικών και των διαχειριστών κεφαλαίων για επενδύσεις (ΦΑΝ) είναι οφθαλμοφανές, αλλά και ότι νευραλγικές υπηρεσίες του δημοσίου ανατίθενται σε ιδιώτες με αποτέλεσμα σταδιακά να απογυμνώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του κράτους μας είναι πλέον γεγονός.

Το παραμύθι είναι γνωστό. Αφήνεις την υπηρεσία να καταρρεύσει στελεχιακά και οικονομικά και πείθεις για την ανάγκη παράδοσης της στους σωτήρες ιδιώτες που είναι αποτελεσματικότεροι.

Με αυτό τον τρόπο το ΤΑΙΠΕΔ μετά από 10 χρόνια λειτουργίας που θα έπρεπε να είχε ένα έμπειρο στελεχιακό δυναμικό προχωρά στην ανάθεση σε δύο εταιρείες συμβούλων το έργο προετοιμασίας και προώθησης του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης!

 

Διαβάζουμε την σχετική ανάλυση από την εφημερίδα των Συντακτών:

 

“Ο  συνολικός προϋπολογισμός για τις αμοιβές και τα έξοδα ανέρχεται σε δεκαέξι (16) εκατομμύρια ευρώ για κάθε έναν σύμβουλο. Η πρόσκληση –όπως προκύπτει από τη δομή της– προφανώς απευθύνεται σε μεγάλες εταιρείες, κυρίως του εξωτερικού, ενώ θα έπρεπε, με δεδομένα την ανεργία των νέων και τη «διαρροή εγκεφάλων», να γίνουν εξατομικευμένες προσκλήσεις για την πρόσληψη, που θα εξασφάλιζαν καλύτερα «τυπικά» προσόντα και μείωση κόστους. Επιπλέον, επειδή η σύμβαση θα έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια (με δυνατότητα επέκτασης κατά δύο χρόνια και ισόποση –50%– αύξηση του προϋπολογισμού) και σίγουρα με τα τριάντα δύο εκατομμύρια θα μπορούσε –και θα έπρεπε– να δημιουργηθεί μια δημόσια υποδομή στελεχωμένη από τους τόσους και τόσες άνεργους/άνεργες επιστήμονες/ισσες, η οποία υποδομή στη συνέχεια θα μπορούσε εύκολα να ενσωματωθεί στο Υπερταμείο ή στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, επιτρέποντας την αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας που θα συσσωρευτεί προς όφελος του Δημοσίου.

Υπάρχουν και μερικά ακόμη ενδιαφέροντα επιμέρους στοιχεία τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των απαιτούμενων προσόντων και των συνολικών αμοιβών. Στην προϋπηρεσία στελεχών ζητείται εμπειρία 20 χρόνων για τον project manager και 10 χρόνων, κυρίως, για τα υπόλοιπα στελέχη. Η κλίμακα των μηνιαίων αποδοχών κυμαίνεται από 4.000 μέχρι 6.500 ευρώ, πέφτουν μόνο για τον senior administration assistant (3.400 ευρώ) και τον document controller/administration (2.000 ευρώ).

Τα προαναφερόμενα ποσά είναι στο χέρι διότι υπάρχουν και τα μπόνους, αφού εκτός από τους μισθούς προβλέπεται κάλυψη αεροπορικών εισιτηρίων (εξωτερικού και εσωτερικού), έξοδα διαμονής (130-180 ευρώ ημερησίως) και καθημερινά έξοδα 50-75 ευρώ”.