Ναι στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου κ. Αβρίθη. Αλλά αυτή χρειάζεται και νέο λιμάνι

Η ομάδα μας της αυτοδιοίκησης βρίσκει συνεχώς και νέα διαμάντια κρυμμένα στα συρτάρια που υποχρεούται να τα παρουσιάσει.

Το 1995 το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου με υπεύθυνη την κ. Παπαχαραλάμπους κατέθεσε το αναπτυξιακό σχέδιο του τότε Δήμου της Κω.

Ο πυρήνας της πρότασης αφορούσε την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης ως κλειστό αρχαιολογικό πάρκο, με διαδρομές πολιτισμού, αναψυχής, διασκέδασης, εμπορίου και εστίασης.

Ήδη είχε σχεδιαστεί και κατοχυρωθεί από το 1990 το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης και άρα υπήρχε η πολεοδομική ανάσα ανάπτυξης ενός κλειστού αρχαιολογικού, τουριστικού πάρκου..

Για την εφαρμογή του σχεδίου κρίθηκε σκόπιμο να συνταχθούν δύο σοβαρές μελέτες. Η μία αφορούσε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η άλλη τις θαλάσσιες συγκοινωνίες αφού το λιμάνι ήταν μέσα στην καρδιά του υπό ανάπτυξη ιστορικού κέντρου.

Και οι δύο μελέτες ανατέθηκαν τότε στους καλύτερους σε παρόμοια θέματα καθηγητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η πρώτη στον κ. Φρατζεσκάκη για την οποία έχουμε αναφερθεί και η δεύτερη στον κ. Μουτζούρη. Αυτή ήταν η πρόταση για την απομάκρυνση του λιμένα και η χωροθέτηση νέου με σκοπό την απελευθέρωση της ωραιότερης περιοχής της πόλης από τα οχήματα!

Τρεις ήταν οι περιοχές που επιλέχθηκαν για το νέο λιμάνι. Η μία αμέσως μετά την Μαρίνα. Η δεύτερη στην παλιόσκαλα κάτω από το ξενοδοχείο Ραμίρα. Και η τρίτη στην περιοχή μετά το Ωκεανίς κάτω από τα πετρέλαια.

Ο αντιδήμαρχος Π. Αβρίθης με την συνέντευξη του έβαλε ως ένα μεγάλο στόχο την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου. Ο Δήμαρχος κ. Νικηταράς με τις ενέργειες του επιθυμεί να αναδείξει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του. Το ιστορικό κέντρο όμως πέρα την δημιουργίας ενός σύγχρονου Διοικητικού Κέντρου απαιτεί και την απομάκρυνση του λιμανιού!

Αυτή η μελέτη θα πρέπει να βγει από τα αραχνιασμένα συρτάρια. Η αναγέννηση της σημερινής πόλης που πουλάμε στους τουρίστες εδώ και 40 χρόνια είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε.  Το θαλάσσιο μέτωπο από το σημερινό λιμάνι έως την Μαρίνα βρίσκεται εκεί για άλλους μεγάλους στόχους και η παραλιακή ζώνη έχει δημιουργηθεί από την εποχή των Ιταλών για την bella vista

Η πρόταση της μεταφοράς του λιμανιού είναι η τέταρτη στους σοβαρούς και μεγάλους στόχους ανάπτυξης του νησιού που συνδέονται απόλυτα με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης.