Γεωργία, Κτηνοτροφία: Παραγωγικός τομέας καταδικασμένος σε θάνατο

Η φετινή χρονιά φανερώνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την κατάντια ενός τομέα που αφορά την ίδια την ζωή μας. Και δεν μιλάμε για τον θάνατο των προϊόντων του πρωτογενή τομέα, της κτηνοτροφίας και της γεωργίας, αλλά για τον θάνατο των παραγωγών μας.

Η δραματική μείωση των τουριστικών αφίξεων αποκάλυψε την ένδεια της γνώσης αλλά και της προσαρμοστικότητας των παραγωγών και κυρίως ανέδειξε τα σημεία στα οποία υπάρχει η υστέρηση, η αδυναμία, το μειονέκτημα.

Τα μειονεκτήματα αυτά εμφανίζονται στην Κω καθημερινά μπροστά μας, αφού η παραγωγή και η κατανάλωση σε τιμές είναι πάνω στο ίδιο τραπέζι, μέσα στο ίδιο μας σπίτι, στο ίδιο καφενείο!

15, 20 και 30 λεπτά το προϊόν στο χωράφι και 60, 70 λεπτά και 1 ευρώ στο ράφι! Και μόνον αυτό φανερώνει την ανάγκη της καθετοποίησης των γεωργικών  και κτηνοτροφικών προϊόντων. Είναι το πρώτο ζητούμενο.

Μαζικές παραγωγές προϊόντων την ίδια εποχή και έλλειμμα σε άλλες εποχές. Φανερώνουν την ανάγκη συντονισμού και συνεργασιών.

Ασθένειες, καιρικές συνθήκες, ποιοτικός έλεγχος. Σε αυτό τον τομέα το έλλειμμα της επιστημονικής υποστήριξης είναι ορατό.

Οι πρωτοβουλίες συγκεκριμένων συνδημοτών μας να καθετοποιήσουν τα προϊόντα τους, όπως το λάδι ή το σταφύλι, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο ισχύει, αλλά σε διαφορετικά μεγέθη, με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που επεκτείνονται σε δραστηριότητες γεωργικές.

Όμως δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι απουσιάζει ο συντονισμός. Απουσιάζει η φωτισμένη ηγεσία. Πολιτική, επιστημονική και οικονομική που θα αλλάξει τα πράγματα σε ένα προνομιακό τομέα για την Κω, με έτοιμους καταναλωτές, προς το συμφέρον των παραγωγών και μόνο αυτών.

Ο Δήμος μας μπροστά σε αυτή την κρίση μπορεί να χαράξει νέους ορίζοντες σε αυτόν τον τομέα, να γίνει ο συντονιστής. Είναι εκατοντάδες οι πολίτες που βλέπουν τον ιδρώτα τους να χάνεται στην διαδρομή από το χωράφι και τον στάβλο μέχρι το ράφι. Αξίζει να το μελετήσει. Αξίζει να το προσεγγίσει και να το υποστηρίξει τεχνικά και επιστημονικά.