“Α.Ε. Απορριμμάτων”. Δημιουργήθηκε από την Κυβέρνηση με 36 μετόχους για να την λειτουργήσει ένας

Στο Νότιο Αιγαίο, με μετόχους την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και  35  Δήμους δημιουργήθηκε μια ανώνυμη εταιρεία για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων όλων των νησιών.

Όλοι οι Δήμου συμμετέχουν υποχρεωτικά  στο 60% των μετοχών, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το 40%  και άρα ο Δήμος της Κω συμμετέχει με   6.483 μετοχές αξίας 30 ευρώ εκάστη στις 100.000 μετοχές μετοχικού κεφαλαίου 3.000.000 ευρώ . Δηλαδή ο Δήμος συμμετέχει με το ποσό των 194.490 ευρώ.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν τρία μέλη από την Περιφέρεια και 4 Δήμαρχοι μεταξύ των οποίων εκλέχτηκε και ο Δήμαρχος Κω κ. Νικηταράς.

Σε αυτήν την Α.Ε. μεταβιβάστηκαν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των Δήμων. Δηλαδή οι εκτάσεις των χώρων Υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων και το σύνολο της λειτουργίας τους. Επίσης αυτή η Α.Ε. θα διαχειρίζεται τους πόρους  των Ευρωπαϊκών ταμείων αλλά και τα έσοδα από τους Δήμους για την λειτουργία τους.

Μια εταιρεία ανώνυμη για όλα τα νησιά που τα μισά από αυτά δεν έχουν χώρους διάθεσης απορριμμάτων και πρέπει να αποκτήσουν ή να  μεταφέρουν τα σκουπίδια τους σε άλλα νησιά.  Τώρα την αρμοδιότητα και την ευθύνη την έχει η Α.Ε.  και όχι η συνεργασία των Δήμων μεταξύ τους.

Αλλά και την λειτουργία των ΧΥΤΑ την έχει η Α.Ε. και το κόστος για την λειτουργία όλων των ΧΥΤΑ και των επενδύσεων τους θα την έχει η Α.Ε. Αυτό σημαίνει ότι τα λειτουργικά έξοδα και η διαχείριση των ΧΥΤΑ φεύγει από τον Δήμο του κάθε νησιού και πάει στην Α.Ε.

Ο Δήμαρχος της Κω είναι ένας από τους 7 συμβούλους της Α.Ε.  Ποιός είναι ο διευθύνων σύμβουλος και ποιά είναι τα στελέχη της Α.Ε. είναι άγνωστο και το σοβαρότερο ο Δήμαρχος της Κω θα υποστηρίξει τα συμφέροντα της Κω ή θα σύρεται κάτω από τις επιθυμίες της πλειοψηφίας;

Θα ζητήσει από το Δημοτικό του Συμβούλιο την γνώμη για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Θα ζητήσει από το Δημοτικό του Συμβούλιο την γνώμη του για την επεξεργασία αποβλήτων άλλων νησιών στην Κω. Θα ζητήσει από το Δημοτικό του Συμβούλιο την γνώμη του για τα τέλη της διάθεσης των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ που θα εισπράττει από τους δημότες και θα πηγαίνουν  στην Α.Ε.;  

Αυτά είναι βασικά ερωτήματα που θα καθορίσουν την στάση του κ. Νικηταρά στο Δ.Σ. της Α.Ε Γιατί εμείς είμαστε βέβαιοι ότι το παιχνίδι είναι στημένο και όλη η ιστορία πάει για ιδιωτικοποίηση.  Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, αυτός είναι ο υποψήφιος Βουλευτής της κ. Χατζημάρκος.