Από τις πληροφορίες που συνέλεξε η ομάδα μας της αυτοδιοίκησης μαθαίνουμε ότι ένας, ένας οι Δήμοι της Χώρας κτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου εξάντλησης των οικονομικών αποθεμάτων τους και ένας, ένας ζητούν βοήθεια από την Κυβέρνηση..
Ήδη ο Δήμος της Θεσσαλονίκης είναι μέσα 2.5 εκατομμύρια ευρώ και το μέλλον του είναι δυσοίωνο. Η ύφεση, η ανεργία και η οικονομική δυσπραγία των επιχειρήσεων που ίσως κρατήσει για περισσότερο του ενός χρόνου θα μειώσουν δραματικά τα έσοδα τους έως και του κινδύνου δυσκολιών στην μισθοδοσία των μονίμων υπαλλήλων τους.
Αλλά πέραν αυτών, η αλλαγή των δεδομένων στις ανάγκες των κοινωνιών θα πρέπει να οδηγήσει τους Δήμους όπως υποστηρίζουν αρκετοί Δήμαρχοι και σε αλλαγές των προσανατολισμών των δράσεων και των δαπανών τους.
Ο Δήμος της Κω θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι οι ανταποδοτικές επιχειρήσεις του θα υποστούν σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις θα πολλαπλασιαστούν όπως θα αυξηθούν και οι απαιτήσεις εξεύρεσης εργασίας.
Αρκετοί Δήμαρχοι είναι έτοιμοι και ήδη σταματούν τα έργα υποδομών μέσω εργολαβιών και προσανατολίζονται σε δράσεις έργων και υπηρεσιών με αυτεπιστασία για να στηρίξουν τους ανέργους συμπατριώτες τους.
Ο Δήμος μας βλέπουμε ότι έχει ξεκινήσει μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομών πρωτόγνωρα σε έκταση για το νησί μας. Η άποψη μας είναι ότι θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες ότι αυτό θα πρέπει να περιοριστεί ώστε να κρατηθούν οι δυνάμεις του ζωντανές και έτοιμες για άλλα πεδία δράσεις περισσότερο αναγκαία στην κοινωνία μας στις δύσκολες στιγμές που είναι μπροστά μας.