Κείμενα Διαλόγου.
Στην Ελλάδα ή Δημοκρατία μας είναι Αντιπροσωπευτική! Εκλέγουμε τους Βουλευτές, οι οποίοι ψηφίζουν την κυβέρνηση και όλους τους νόμους του κράτους μας!
Μάλιστα με το Σύνταγμα του 1985 ο πρόεδρος κάθε κόμματος και άρα οι αρχηγοί της κυβέρνησης και των αντιπολιτεύσεων είναι κυρίαρχοι! Γεγονός που καθιστά τα συστήματα διακυβέρνησης μονοπρόσωπα και άρα συγκεντρωτικά. Οι συμμετοχικές διαδικασίες, αν υπάρχουν, περιορίζονται σε ένα στενό κύκλο πολιτικών παραγόντων του κάθε κόμματος. Είναι αυτοί που βλέπουμε κάθε ημέρα στα παράθυρα των τηλεοράσεων. Και οι λίγοι είναι λογικό να είναι ευκολότερα ευάλωτοι σε πιέσεις και συμφέροντα….
Η σύγχρονη κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία εδραιώθηκε μετά την μεταπολίτευση του 1974, την πτώση της Δικτατορίας και την καταστροφή της Κύπρου. Όμως με την πάροδο του χρόνου και κυρίως μετά το 1990 οι αντιπρόσωποι μας Βουλευτές, με νομοθετήματα άρχισαν να αφαιρούν αρμοδιότητες και άρα ευθύνες από τα αποκεντρωμένα συστήματα του κράτους μεταξύ των οποίων οι Νομαρχίες και οι Δήμοι.
Οι ίδιοι οι Βουλευτές μας με τις αποφάσεις τους απέκλεισαν τις κοινωνίες που τους εξέλεξαν από την συμμετοχή των πολιτών στην επίλυση των δικών τους προβλημάτων! Σε αυτό το ολίσθημα συμμετείχαν και τα κόμματα που περιόρισαν τις πολιτικές και ιδεολογικές αναζητήσεις τους σε ελάχιστο αριθμό κεντρικών στελεχών, ευνουχίζοντας τις τοπικές οργανώσεις τους!
Το σημερινό αποτέλεσμα είναι αυτό που γνωρίζουμε, το ζούμε στην μικρή κοινωνία μας που αποκλείεται από την συμμετοχή για την επίλυση των καθημερινών της προβλημάτων και το βλέπουμε στις τηλεοράσεις με την προβολή, την αμφισβήτηση ή την αντιπαλότητα μεταξύ ενός κλειστού κύκλου στελεχών των κομμάτων.
Και όμως η Δημοκρατία είναι μία! Και η ύπαρξη της εξαρτάται από τον ίδιο τον λαό! Που ή ανέχεται την αντιπροσωπευτική δημοκρατία στην οποία αποφασίζουν για την ζωή μας λίγοι, ή απαιτεί και διεκδικεί την καθημερινή συμμετοχή του στην επίλυση των προβλημάτων του.
Αυτή η απαίτηση ή η υπόσχεση, δεν μπορεί να ξεκινήσει από ψηλά γιατί αυτό σημαίνει εκχώρηση εξουσιών στους πολίτες γεγονός αδύνατο! Κανένας δεν παραχωρεί εξουσία, αφού αυτή είναι γλυκιά!
Ούτε η διεκδίκηση από κάτω είναι δυνατή, γιατί η κατάκτηση εξουσιών σημαίνει επανάσταση! Που μάλιστα γίνεται όλο και δυσκολότερη όσο το σύστημα έχει τον χρόνο να θωρακίζεται και να εδραιώνει την εξουσία του.
Το μόνο που μένει είναι η ανάδειξη, η γέννηση ενός φωτισμένου ηγέτη κάποιου κόμματος, ενός πολιτικού κινήματος, που εξαιτίας της ισχύος που του παρέχει το σημερινό Σύνταγμα, θα συνεγείρει τον λαό και θα τους δώσει ελπίδα για μια νέα Ελλάδα όπου οι πολίτες θα είναι συμμέτοχοι, οι Δήμοι τους θα έχουν δύναμη και οι κοινωνίες δημιουργικές.
Ήδη το σημερινό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε αναζήτηση! Έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο ακριβώς γιατί είναι αναποτελεσματικό στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της κοινωνίας μας. Οι πάντες αναγνωρίζουν το παρωχημένο πολιτικό σύστημα μας. Αυτή είναι η ώρα να αφυπνιστεί η κοινωνία μας και να ζητήσει την συμμετοχή της στα καθημερινά της προβλήματα. Στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην ποιότητα της ζωής της!
Ο Όμιλος για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση οφείλει να επισημάνει ότι θα συνεχίσει ο ξενιτεμός τα μυαλών μας εκεί που υπάρχει έφορο έδαφος και αναγνώριση! Οι ανήσυχοι, αυτοί που ρισκάρουν σε όλες τις τέχνες και τα γράμματα καθηλώνονται και επιβιώνουν με τεράστιες προσπάθειες! Και οι υπόλοιποι υπομένουν, φοβούνται το ρίσκο, τον γάμο και τα παιδιά, γίνονται υπάλληλοι και αγωνίζονται για τα καθημερινά!
Έτσι δεν πάνε μπροστά οι κοινωνίες! Εάν τώρα δεν αλλάξουμε αυτό το παρωχημένο σύστημα διακυβέρνησης που ενδεχόμενα ορθά δημιουργήθηκε όταν οι επιστήμονες ήταν ελάχιστοι και που σήμερα είναι το 60% και το 70% του ενεργού πληθυσμού, η καθοδική πορεία της χώρας μας είναι προδιαγεγραμμένη. (αν και οι αλλαγές γίνονται από τον λαό χωρίς διακρίσεις τάξεων και μόρφωσης)
Στις 29 Σεπτεμβρίου το απόγευμα να είστε παρόντες για απαντήσεις στους προβληματισμούς μας
Όμιλος για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση 2/9/2024