Οι δαπάνες για την Υγεία: Οι πολίτες έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ για την συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας είναι αποκαλυπτικά και φανερώνουν την κατάντια της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο της ισονομίας στην παροχή αυτού του αγαθού.

Το 2022 οι συνολικές δαπάνες για την υγεία διαμορφώθηκαν στα 17,56 δις. Ευρώ> Από αυτά οι πολίτες πλήρωσαν από την τσέπη τους 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό!

Εάν υπολογίσουμε ότι το ποσό των 5,9 δις. αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τις ιδιωτική συμμετοχή σε φάρμακα αντιλαμβανόμαστε ότι το ποσό μπορεί και να διπλασιαστεί προσθέτοντας τα φακελάκια, τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής ασθενών και συγγενών στη Ρόδο, στη Αθήνα και στην Κρήτη. Όσο για τα έξοδα στους οδοντιάτρους μάλλον δεν πρέπει να τα υπολογίζουμε.

Ούτε φυσικά στις δημόσιες δαπάνες δεν υπολογίζονται οι ασφαλιστικές επί 30 και 40 χρόνια εισφορές μας.

Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι τα έξοδα της ιδιωτικής συμμετοχής γίνονται από πολίτες που έχουν ένα αποκούμπι και ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αποκλείεται από το παραπάνω αισχρό σύστημα εκμετάλλευσης αφού το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει εντέχνως καταρρεύσει.. Αυτά φυσικά αφορούν ένα άλλο παραμύθι που μιλά για την  ισότητα των πολιτών στα δημόσια αγαθά της υγείας και της εκπαίδευσης…