ΟΜΙΛΟΣ: Θέση μας είναι η εφαρμογή του δημοκρατικού προγραμματισμού από την Περιφέρεια

Ο Όμιλος για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση με αφορμή των όσων αναφέρει η έπαρχος κ. Σβύνου στην εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ του φύλλου της 20ης Μαρτίου 2024 και ως απάντηση, επαναβεβαιώνει τις αρχές και τους στόχους του.

Η αγαπητή Έπαρχος κ. Σβύνου στην συνέντευξη της που παραχώρησε στην δημοσιογράφο κ. Άννα Αυγούλη της έγκριτης τοπικής μας εφημερίδας «ΣΤΑΘΜΟΣ» αναφερόμενη στα κείμενα και τις προτάσεις του Ομίλου για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση απορεί για τους λόγους «που όταν είχαν οι ίδιοι το τιμόνι της αυτοδιοίκησης δεν προχωρούσαν στην εκτέλεση αυτών που τώρα προτείνουν» Και μάλιστα προχωρώντας σε κριτική απαριθμεί μια σειρά από παραλείψεις του παρελθόντος και με περισσή αμετροέπεια επιχειρεί ατέχνως να εκτρέψει το περιεχόμενο των πολιτικών θέσεων σε απαρίθμηση και σύγκριση έργων!   

Ανέφερε πως «κάποια από αυτά που εκφράζουν είναι εκτός εποχής» Και διαπιστώνει ότι ο κ. Κώστας Καϊσερλης  «δεν έχει καμία διάθεση διαλόγου παρά μόνο μια εμμονική στάση κατά της περιφερειακής αρχής, ενίοτε και της δημοτικής» και προσθέτει: « Με αυτόν τον παραλογισμό δεν θα ασχοληθώ, μου προκαλεί θλίψη»

Η αγαπητή κ. Σβύνου, σίγουρα μας παρεξήγησε  και γι’ αυτό αδίκως θλίβεται αφού οι απόψεις μας και οι θέσεις που καταθέτουμε για διάλογο δεν αφορούσαν την προσωπικότητα της.  Αντιθέτως καταθέτουμε τις προτάσεις μας για διάλογο που αφορούν το Επαρχείο και την ίδια ως έπαρχο, πρώτον γιατί την θέση του πολιτικού την επέλεξε η ίδια και άρα είναι δημόσιο πρόσωπο με πολιτικές πράξεις και δεύτερον γιατί ο τίτλος της εκπροσώπου της Επαρχίας μας θα έχει επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές,  στην ζωή μας και στην κοινωνία μας και άρα μας αφορά όλους η λειτουργία της. 

Οι απόψεις και η αποστολή των μελών του Ομίλου από την πρώτη ημέρα που δημιουργήθηκε ήταν καθαρότερες και του ήλιου και συνοψίζονται σε δύο φράσεις: «Ισχυρός Δήμος» για να έχουμε «ισχυρή κοινωνία». Αυτά επιτάσσει το Σύνταγμα μας και αυτά λένε οι πολύτιμες λέξεις «Δημοκρατία» και «Αυτοδιοίκηση»

Για την δημιουργία του ισχυρού Δήμου δημιουργήθηκε ο ενιαίος Δήμος και για την απελευθέρωση των Δήμων και των κοινωνιών από την εποπτεία και την υποταγή των Δήμων από τις κυβερνήσεις  δημιουργήθηκαν οι αιρετές Περιφέρειες.

Δυστυχώς σήμερα τους ενιαίους Δήμους από ισχυρούς όπως τους οραματιστήκαμε τους έχουν μετατραπεί σε διαχειριστές καθημερινών επουσιωδών προβλημάτων, με αφαίμαξη πόρων και αρμοδιοτήτων και οι αιρετές περιφέρειες έχουν μετατραπεί από αρωγοί των κυρίαρχων δημοτικών αρχών σε αφεντικά τους και «προστάτες» τους.

Το αποτέλεσμα είναι να ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα όπου οι αλήθεια για την κατάσταση του Δήμου να αποκρύπτεται, η αλήθεια για τις μαγικές υπερεξουσίες του περιφερειάρχη να μεταφράζονται ως σύγχρονες πολιτικές πράξεις, μακράν των δημοκρατικών θεσμών, με πολίτες υποτελείς  και μια κοινωνία με πλήρη άγνοια να εφησυχάζει και να ψάχνει για σωτήρες σε ένα νησί όπου ο οικονομικός, πολιτισμικός και κοινωνικός του πλούτος είναι τεράστιοι. 

Δεν έχουμε τίποτα με την κ. Σβύνου.  Αυτό που της λέμε, μερικές φορές με παραδείγματα αποφυγής, είναι να αναδείξει τις αρετές της εκεί που ως πολιτικός και ως εκπρόσωπος των δύο κοινωνιών τάχθηκε.  Να αναδείξει τις δημιουργικές αρετές των κοινωνιών μας αποσαφηνίζοντας τους ρόλους του δήμου και της περιφέρειας και διεκδικώντας ισχυρό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων και στην διοίκηση των τοπικών δημοσίων υποθέσεων από την ίδια την κοινωνία και τους εκπροσώπους της στον Δήμο.

Η κ. Σβύνου γνωρίζει ότι το Επαρχείο είναι διοικητικά παρακολούθημα της Ρόδου και της Σύρου και πολιτικά υποταγμένη στο μονοπρόσωπο συγκεντρωτικό σύστημα του κ. Περιφερειάρχη και ότι η ίδια δεν έχει καμιά διοικητική  αρμοδιότητα σε υπηρεσίες και σε τομείς δημοσίων υποθέσεων πέραν της παραταξιακής διεκπεραιωτικής της παρουσίας.  Είμαστε βέβαιοι ότι κάποια στιγμή, ας ελπίσουμε όχι πολύ αργά, να καταλάβει ως πολίτης της Κω ότι η Κως ξεπερνά σε οικονομική οντότητα ακόμα και νομούς και ότι αυτή η κοινωνία έχει δικαίωμα να απαιτήσει όσα το Σύνταγμα μας επιτάσσει και όσα η Ευρώπη κατέκτησε πριν από αιώνες.  Την προτρέπουμε να διαβάσει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.

Και φυσικά χαιρόμαστε γιατί όπως αναφέρει θα επιχειρήσει την συγκρότηση άτυπου συλλογικού οργάνου, ενδεχόμενα και με νομική υπόσταση, από εκπροσώπους όλων των παραγωγικών φορέων του νησιού μας. Ελπίζουμε ότι η λειτουργία του δεν θα είναι η ίδια με αυτή που προδιαγράφει «με αγάπη» για τις εκπροσώπους της αντιπολίτευσης κ.κ. Σταθοπούλου και Κασιώτη, αλλά για την λήψη συλλογικών αποφάσεων σε προτάσεις, ιεραρχήσεις και διεκδικήσεις.    

Κως 26/3/2024