Ουκρανία: Να «σηκώσει λευκή σημαία» λέει ο Πάπας Φραγκίσκος

Στην Ουκρανία η σφαγή και από τις δύο πλευρές συνεχίζεται αμείωτη πάνω από δύο χρόνια. Τα μαχαίρια της σφαγής τα προσφέρουν απλόχερα οι δυνατοί της γης και τα τσιράκια τους, στο όνομα τάχα μου της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Ο ρυθμός είναι τέτοιος που εάν συνεχιστεί θα έρθει ημέρα που ο πληθυσμός της Ρωσίας θα μειωθεί στα 110 εκατομμύρια και στην Ουκρανία δεν θα μείνει κανένας!!

Και μην νομίζετε ότι τα οφέλη θα αλλάξουν στο πεδίο της μάχης. Δύο χρόνια τώρα σε πόλεμο, η Ρωσία επέκτεινε την επιρροή της σε μια χερσαία ζώνη της Μαριούπολης και ενώθηκε διά ξηράς με την Κριμαία που είχε προσαρτήσει το 2014. Και τελευταία ανακτώντας δυνάμεις επεκτείνεται καταλαμβάνοντας νέα εδάφη.

Να καταλάβει όμως όλη την Ουκρανία είναι αδύνατον. Οι δανειστές της και οι δωρητές δεν υπάρχει περίπτωση να το επιτρέψουν. Και ούτε πρόκειται να χάσουν τα Ουκρανικά εργατικά χέρια. Τα λεφτά τους θα τα πάρουν έτσι και αλλιώς πίσω και μάλιστα με ματωμένο τόκο εκμεταλλευόμενοι την υπόλοιπη Ουκρανία.

Τελευταία πολλαπλασιάζονται οι προβληματισμοί για την έκβαση του πολέμου εξαιτίας της κατάστασης στο πεδίο των μαχών. Και ο Πάπας Φραγκίσκος δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα.

Ερωτηθείς το Σάββατο στην Ελβετική τηλεόραση για το ενδεχόμενο να υψωθεί από τους Ουκρανούς «λευκή σημαία» ο Πάπας πρόσθεσε:

«όταν βλέπεις (….) ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευθείς» Μπορεί να νοιώθεις ντροπή… «αλλά με πόσους άλλους νεκρούς θα λήξει αυτό; Πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση εγκαίρως, αναζητώντας μια χώρα που να λειτουργήσει ως διαπραγματευτής. Σήμερα υπάρχουν πολλοί που θέλουν να μεσολαβήσουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Τουρκία έχει αυτοπροταθεί, όπως και άλλες χώρες. Μην ντρέπεσθε να διαπραγματευθείτε, πριν η κατάσταση χειροτερέψει ακόμη περισσότερο»