Κ.Καίσερλης: Κτίζουν ουρανοξύστες πάνω σε άμμο

Πήραμε, τον ευχαριστούμε και δημοσιεύουμε την επιστολή που μας έστειλε ο αγαπητός πρώην Δήμαρχος Κώστας Καίσερλης

Αγαπητοί φίλοι

Αυτός που έχει μάτια βλέπει! Ήταν ο πόλεμος και η κατοχή και σε μας μόνο έτυχε ο εμφύλιος και ο μετέπειτα διχασμός. Όμως ανεβήκαμε! Για να έρθει μια δικτατορία και μια εθνική καταστροφή της Κύπρου και μας έριξε. Όμως ξανανεβήκαμε! Για να έρθουν το χρηματιστήριο και η πτώχευση για να πέσουμε. Όμως και πάλι μας λένε ότι ανεβαίνουμε! Να είστε βέβαιοι ότι θα ξαναπέσουμε! Μόνο ένας τυφλός στο μυαλό δεν το βλέπει αφού όλοι έχουμε μάτια…

Αυτό που θα περιγράφουμε δεν είναι της φαντασίας μας, ούτε εντάσσεται στο φάσμα των ιστοριών συνομωσίας. Ούτε είναι αντιπολιτευτικό. Είναι μια αλήθεια που όσο πάει και γίνεται ορατή, ασχέτως εάν άλλα εμφανίζονται.

Αφορμή παίρνουμε από την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ που κρούει το “καμπανάκι” κινδύνου για την ελληνική οικονομία εξαιτίας του εξαετούς “ράλι” τιμών που έχει εισέλθει η ελληνική αγορά και η ενοικίαση ακινήτων, την ώρα που οι μισθοί είναι αντιστρόφως ανάλογοι.

Σίγουρα δεν μας επηρέασε για να γράψουμε αυτό το κείμενο η τροπή που παίρνει το μοναδικό “θαύμα” της Ελλάδος, η αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου “Ελληνικό” όπου τελικά καταλήγει στην κατασκευή και αγορά κατοικιών.  Εμείς θα μιλήσουμε για άλλους κινδύνους που ήδη δειλά, δειλά εμφανίζονται.

Μιλάμε για την αύξηση των δανείων της χώρας και των ιδιωτών, αντί της μείωσης τους (653 δις). Μιλάμε επίσης για την απουσία παραγωγικών επενδύσεων, σε αντίθεση με αντιπαραγωγικές στα ακίνητα. Παράλληλα μιλάμε για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και της υγείας και την εκποίηση νευραλγικών δημόσιων υπηρεσιών (ονομάζονται επενδύσεις). Τέλος αναφερόμαστε στο λίπος που έμεινε ακόμα στη μεσαία τάξη, που  οφείλεται στην ακίνητη περιουσία της (σπίτια και χωράφια) και στην απόκρυψη εσόδων.

Αυτοί οι τέσσερις παράγοντες συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που φαίνεται ότι κάποια στιγμή θα εκραγεί, όταν είναι γνωστό ότι οι απαιτήσεις των δανειστών για την αποπληρωμή των δανείων τους θα ξεκινήσει το 2032. Αυτό προβλέπει το 3ο μνημόνιο που σε αντίθεση με τα δύο πρώτα είχε δεκαπενταετή περίοδο χάριτος μετά το όχι του λαού, υποτίθεται για να ορθοποδήσει η χώρα.

Χτίζουμε λοιπόν ουρανοξύστες στο Ελληνικό. Χτίζουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια δηλαδή τον τρίτο όροφο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Χτίζουμε ιδιωτικές κλινικές δηλαδή τον τρίτο όροφο της ιδιωτικής υγείας. Και αγνοούμε, γιατί δεν έχουμε γνώσεις, ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες είναι η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας και μας το λέει το ΔΝΤ. Παραβλέπουμε επίσης, ενώ το γνωρίζουμε, ότι τα θεμέλια της κοινωνίας πέραν της κοινωνικής συνοχής με την ισότητα, είναι η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση και η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια φροντίδα υγείας που σήμερα αργοπεθαίνουν για να συντηρηθούν και να αυγατίσουν τα φροντιστήρια και η ιδιωτική εκπαίδευση, οι ιδιώτες γιατροί και οι κλινικάρχες από το χρήμα της απόκρυψης εσόδων της μεσαίας τάξης

Ήδη διαφαίνεται ότι θα έρθει η ημέρα που η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που ελέγχεται πλήρως από τους δανειστές μας και γνωρίζει σε βαθμό μαγνητικής ακτινογραφίας τι αδήλωτα έχει και ο τελευταίος κάτοικος του Καστελλόριζου ότι θα βάλει χέρι. Η οριζόντια φορολόγηση είναι το χάδι. Έτσι προετοιμάζονται και έτσι θα ξεπληρωθούν τα δανεικά που η αποπληρωμή τους θα ξεκινήσει το 2032! Από την λιποαναρρόφηση  της μεσαίας τάξης….

Και θα έρθει η ημέρα που η μεσαία τάξη θα βρεθεί χωρίς λίπος γιατί θα το πάρει η ΑΑΔΕ, αλλά και χωρίς καλή δημόσια εκπαίδευση και καλή δημόσια φροντίδα της υγείας γιατί κανένας δεν την σκέπτεται σήμερα, αλλά ούτε και ιδιωτική γιατί δεν θα έχει η μεσαία τάξη λίπος για να τα πληρώσει, θα τα έχει πάρει η ΑΑΔΕ για να ξοφλήσει τα δάνεια.

Ποιά κοινωνία των δύο τρίτων. όπως μας λέγανε, όπου οι άνθρωποι εκεί θα τολμούν, θα είναι οι μορφωμένοι και οι δημιουργικοί. Αυτοί μας οδηγούν στα δύο τρίτα των αδύναμων, των δυσπροσάρμοστων, των άτυχων που τότε λέγανε ότι θα είναι το ένα τρίτο. Είναι οι ίδιοι που μας πτώχευσαν. Είναι οι ίδιοι που αποδέχτηκαν την εμπροσθοβαρή αποπληρωμή των δανεικών των δύο μνημονίων και απέτυχαν.

Εκεί πάμε και δυστυχώς αυτή η εξέλιξη συνοδεύεται ή ακόμα και προηγείται η κατάπτωση των ηθικών και των πνευματικών μας αξιών.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία Κώστας Καϊσερλης π. Δήμαρχος