Μ. Κόνσολας: Ένας Πολιτικός που μάλλον δεν κάνει για…. πολιτικός

Ο αγαπητός σε όλους μας Μάνος Κόνσολας που αναμφίβολα κοσμεί το Κοινοβούλιο ως εκπρόσωπος όλων των Δωδεκανησίων εξ αιτίας του ήθους και της κοσμιότητας του, ξεπέρασε κάθε…. γνωστές πολιτικές συμπεριφορές και θέσεις με τις προτάσεις που δημοσίευσε για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων που ολοένα και περισσότερο αυξάνονται τον τελευταίο καιρό.

Με μια εμπεριστατωμένη πρόταση του αναδεικνύει το φαινόμενο ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά και ως πρόβλημα των χωρών προέλευσης των μεταναστών και ως πρόβλημα και των χωρών διέλευσης.

Θέτει με πλήρη και καθαρό τρόπο της προϋποθέσεις της αντιμετώπισης του.

Η επιστολή του και οι προτάσεις τους που έγιναν εξ αιτίας των γεγονότων στην Ρόδο και την διαφαινόμενη πίεση που θα δεχθεί και η Ρόδος από τα μεταναστευτικά κύματα κατά την άποψη μας ξεπερνούν κατά πολύ ακόμα και τις επιλογές της κυβέρνησης του, όχι τόσο ως προς την θεωρητική εγκυρότητα τους, αλλά κυρίως ως προς την πρακτική αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος.

Ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας όπως πάντα είναι καθαρός στις απόψεις του. Δεν προσβάλει κανέναν και πάντα με την ειλικρίνεια του προσπαθεί μέσα στα πλαίσια του εφικτού και της πολιτικής νομιμότητας να προσφέρει.

Και είμαστε βέβαιοι ότι στις έξη σοβαρές προτάσεις που καταθέτει ότι θα υπήρχε και μια έβδομη εάν ήταν σίγουρος ότι η Πολιτεία και οι γνωστοί πολιτικοί θα τηρούσαν τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους για την σωστή λειτουργία των κέντρων κράτησης των μεταναστών.

Οι προτάσεις φανερώνουν ότι είναι γνώστης του προβλήματος που θα συνεχίζεται και θα αυξάνεται. Οι προτάσεις του δείχνουν ότι οι παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι οι πρώτες που θα επωμισθούν και θα σηκώσουν το πρόβλημα.  Και ξέρει ότι και οι Ρόδος όπως και τα υπόλοιπα νησιά θα είναι οι πρώτες περιοχές υποδοχής μεταναστών.

Λέει όμως ένα απόλυτο όχι για την δημιουργία κέντρου κράτησης στην Ρόδο και στα άλλα νησιά όχι γιατί δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας οργανωμένων χώρων, αλλά γιατί αυτοί οι χώροι όπως στην Κω αντί να επιλύουν το θέμα της προσωρινής διαμονής, επιβαρύνουν τα τουριστικά νησιά εξ αιτίας της υπέρβασης των όρων του χρόνου διαμονής, του αριθμού των φιλοξενουμένων  και κυρίως των συνθηκών της λειτουργίας των κέντρων και των συμπεριφορών των μεταναστών.

Ο βουλευτής Μάνος υποχρεώνεται να πει όχι, γιατί εάν απαιτούσε την νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία των κέντρων διαμονής και μάλιστα με λιγότερους φιλοξενούμενους, ώστε οι μετανάστες που έτσι και αλλιώς θα βγουν στα νησιά μας να μην περιφέρονται στις πλατείες και στα πάρκα, τότε θα βρίσκονταν σε πλήρη σύγκρουση με την δική του κυβέρνηση που αθετεί τις υποσχέσεις της για την εύρυθμη λειτουργία των κέντρων διαμονής.