Αυτοδιοίκηση και Περιφέρεια. Είμαστε για γέλια και για κλάματα

Φαίνεται ότι ο φίλος κ. Έπαρχος (μόνο ο τίτλος έμεινε όλα τα άλλα τα έχει ο Δικός μας) πήγε επίσκεψη στο Μαστιχάρι  και οι Μαστιχαριώτες τον καταχέριασαν για τις λακκούβες που έχει ο δρόμος από του Σταυρού το Πέραμα μέχρι το Μαστιχάρι! Δρόμος που όποιοι θυμούνται τον άνοιξε και τον ασφαλτόστρωσε ένας Κοινοτάρχης, ο Παπανικολάου,  και από τότε είναι ο ίδιος.

Τι να κάνει λοιπόν και ο καλός μας γιατρός Γιάννης? Βγάζει ένα δελτίο τύπου και διευκρινίζει στους συμπατριώτες μας που όπως λέει έχουν σύγχυση ότι αυτός ο δρόμος και κάποιοι άλλοι δεν περιλαμβάνονται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου!!

Αυτή αγαπητοί μας φίλοι είναι η κατάντια της Αυτοδιοίκησης. Εκεί κατέληξαν οι αγώνες των Παλιών Δημάρχων και Κοινοταρχών για να καταργηθεί ο κρατικός Νομάρχης και μετέπειτα και ο κρατικός Περιφερειάρχης για να λειτουργήσουν τα δύο επίπεδα Αυτοδιοίκησης με λαϊκούς εκπροσώπους που θα κατανοούσαν και θα σέβονταν ο ένας τον άλλο.

Και τι βλέπουμε σήμερα. Τον πολίτη να μην γνωρίζει που πρέπει να απευθυνθεί γιατί ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης δηλαδή η Περιφέρεια, αντί να κρατήσει τον ρόλο του προγραμματισμού της ανάπτυξης μετατράπηκε σε διαχειριστή των τοπικών υποθέσεων, ο δε πρώτος βαθμός δηλαδή οι Δήμοι των νησιών αντί να έχουν την διοίκηση και την διαχείριση των τοπικών υποθέσεων έχουν τελικά μετατραπεί σε απλούς οδοκαθαριστές αποκομιδής των σκουπιδιών, αφού και αυτή την αξιοποίηση των αποβλήτων (δηλαδή το χρήμα) την έχει αναλάβει η Περιφέρεια.

Στις 13 Περιφέρειες μοιράζεται όλο το χρήμα της Περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και οι 13 Περιφέρειες δεν το κατανέμουν στους Δήμους, μέσω του Δημοκρατικού προγραμματισμού,  αλλά το διαχειρίζονται κιόλας, δηλαδή το ξοδεύουν εκεί που θέλουν. Και άντε μερικές φορές να γίνουν και ευεργέτες των Δημάρχων.

Σε λίγο αγαπητοί μας φίλοι, πριν από τις εκλογές, ο Δικός μας Περιφερειάρχης θα μας μοιράσει κάδους σκουπιδιών για να βάζουμε τα αποφάγια μας ώστε να τα κάνουμε λίπασμα για τις αρτάνες μας, αλλά κυρίως για να μην λερώνουμε τα άλλα απόβλητα υλικά που αξιοποιούνται .

Κάδους από ένα πρόγραμμα του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης (Ναι, αυτού του Ταμείου που ακόμα ψάχνουμε να βρούμε το νέο νοσοκομείο) που για τις 13 Περιφέρειες ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο της ωφέλειας του έργου.