Κως. Η αύξηση του πληθυσμού και ο γκρεμός που δεν βλέπουν

Ρώτησαν τον Δήμαρχο μας που οφείλεται η τόσο μεγάλη αύξηση του πληθυσμού της Κω τα τελευταία δέκα χρόνια (10,6%) και η απάντηση του ήταν ότι αυτή οφείλεται  σε δύο παράγοντες. Στην ισχυρή τοπική οικονομία και στην ποιότητα ζωής!!

Μάλλον η απάντηση δόθηκε χωρίς να ζητήσει ο αγαπητός δήμαρχος λίγο χρόνο να σκεφτεί. Ή μάλλον δόθηκε λαμβάνοντας υπόψη ότι η αύξηση σχετίζεται με την προσφορά και την ζήτηση του τουριστικού προϊόντος και άρα έχουμε επιτύχει και όχι με το έλλειμμα προσφοράς ανθρώπινου δυναμικού και ζήτησης του από περιοχές που χειμάζουν.

Η Κως είναι μια τραγική πραγματικότητα και έχει μια πλασματική εικόνα. Φυσικά και όταν ο πληθυσμός της είναι σαράντα χιλιάδες κάτοικοι και οι τουριστικές κλίνες είναι 200 χιλιάδες να απαιτείται επί πλέον πληθυσμός.

Και ας αγνοούμε όλοι την λέξη μονοκαλλιέργεια. Ας ξεχνάμε τα καπνά και τις ντομάτες. Ας ξέρουμε ότι η μονοκαλλιέργεια  είναι μια βραδυφλεγής βόμβα που κάποια στιγμή θα εκραγεί. 

Όσο για την ποιότητα ζωής, αυτή δεν εξαρτάται μόνο από την φύση, τις αποστάσεις και το κλίμα. Τέτοια έχουν πλούσια και ατέλειωτα και στην Αφρική.  Έχουν και οι κτηνοτρόφοι μας στα βουνά.

Η ποιότητα ζωής εξαρτάται από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες εκπαίδευσης, υγείας, αναψυχής πολιτισμού, διασκέδασης. Και μάλλον ο φίλος κ. δήμαρχος αγνοεί ότι μια μέση οικογένεια περιόρισε την έξοδο της μια φορά την εβδομάδα και όλοι οι υπόλοιποι έχουν ξεχάσει την έξοδο. Ποιότητα ζωής με τα να πηγαίνεις κάθε τόσο στην Αθήνα για εξετάσεις και γιατρούς δεν υπάρχει.

Κύριε Δήμαρχε, δεν χρειαζόμαστε αύξηση του πληθυσμού, αλλά απαγόρευση κατασκευής νέων τουριστικών κλινών, μείωση των υφιστάμενων με γενναίες ανακαινίσεις και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όσο έχει απομείνει. 

Η κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού σημαίνει κατακόρυφη μείωση του ντόπιου πληθυσμού με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία τους, στον πολιτισμό τους και στην παράδοση τους και στον δικό τους χώρο..