Δήμος. Εργολαβίες. Εκπτώσεις. Υπερβάσεις. Και στείρες αντιπαραθέσεις.

Παρακολουθούμε τελευταία στα τοπικά μας μέσα ενημέρωσης την διαμάχη στο θέμα ενός έργου ασφαλτοστρώσεων του Δήμου μας που η μελέτη είχε προϋπολογισμό ένα εκατομμύριο εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (1.150.000) και που κατά πάσα πιθανότητα συντάχθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου το 2019 και ψηφίστηκε το 2020.

Το έργο δημοπρατήθηκε και η σύμβαση με τον εργολάβο υπογράφτηκε τον Απρίλιο του 2021 με το ποσό των εξακοσίων δέκα επτά χιλιάδων ευρώ (617.000) δηλαδή με έκπτωση κοντά στο 50%!!!

Από τότε έχουν περάσει δύο χρόνια, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και σύμφωνα με τους νόμους οι τιμές αυξήθηκαν κατά τριακόσιες εξήντα τρεις χιλιάδες ευρώ (363.000) που κλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει.

Για τις καθυστερήσεις, σκόπιμες ή μη για τις υπερβάσεις νόμιμες ή μη ξεκίνησε μια αντιπαράθεση μεταξύ των παρατάξεων χωρίς καμιά ουσία και μάλιστα με υπονοούμενα σπατάλης ή και χρηματισμού όταν το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο και αφορά την ποιότητα και την οντότητα της αυτοδιοίκησης ως εκφραστή μιας υψηλού επιπέδου κοινωνίας στην οποία επικρατεί τουλάχιστον ορθολογισμός στην διαχείριση των οικονομικών.

Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά σχεδόν σε όλα τα έργα των Δήμων και του Δημοσίου που οι εκπτώσεις φτάνουν στο 50% όταν το εργολαβικό όφελος στον προϋπολογισμό των μελετών είναι μόνο 15%. και όταν οι τιμές των επί μέρους έργων της μελέτης καθορίζονται από το κράτος και αναθεωρούνται κάθε έξη μήνες, γι’ αυτό και υπάρχουν οι υπερβάσεις όταν δικαιολογημένα και χωρίς την ευθύνη του εργολάβου καθυστερεί το έργο!!

Αυτές οι μεγάλες εκπτώσεις δεν δικαιολογούνται ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ α) Από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων που καθορίζει τις τιμές γίνονται σκόπιμες υπερτιμολογήσεις γνωστές σε κάποιους εργολάβους για να προσφέρουν μεγαλύτερες εκπτώσεις. β) Ο εργολάβος μειώνει την ποσότητα και την ποιότητα των υλικών στην εκτέλεση του έργου γεγονός που σκόπιμα δεν ελέγχεται  γ) Οι καθυστερήσεις γίνονται σκόπιμα ώστε να καλυφθούν με τις εξαμηνιαίες αυξήσεις των τιμών νόμιμα οι μεγάλες εκπτώσεις και δ) οδηγούμαστε ειδικά για την Κω σε μονοπωλιακό ανταγωνισμό που δικαιολογείται από τις μεγάλες εκπτώσεις.

Ανεξάρτητα από το γνωστό σε όλους μας δεδομένο της ραγδαίας και σχεδόν καθημερινής αύξησης όλων των τιμών που δικαιολογούν τις αυξήσεις των τιμών, το γεγονός των τεράστιων εκπτώσεων και συνολικά το θέμα των διαγωνισμών για μελέτες και έργα δεν μπορεί να μένει σε επικοινωνιακές στείρες αντιπαραθέσεις, αλλά πρέπει να αναδειχθεί και να μελετηθεί ως μεγάλης σημασίας πρόβλημα του Δήμου μας με κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που αν μη τι άλλο για το νησί μας που λόγω του μεγέθους του δεν έχει περιθώρια υγιούς ανταγωνισμού θα υφίσταται τις συνέπειες της αισχροκέρδειας από την μια και της  οικονομικής αιμορραγίας εξ αιτίας της υποστελέχωσης για ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο των μελετών και των έργων.