Συνεργασίες Κομμάτων: “Οι Κομμουνιστές δεν συνεργάζονται με κανέναν”

Αυτό ανέφερε σε ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας, Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, και αυτό σύμφωνα με τις αρχές του Κόμματος είναι θεμιτό και αποδεκτό.

 

Θεμιτό επίσης, όπως και σε κάθε Κόμμα, είναι η επιδίωξη να κυβερνήσει με καθαρές τις αρχές και τους στόχους του.

 

Όμως υπάρχει και το αλλά, που με όλο τον σεβασμό στους αγώνες του ΚΚΕ, οφείλουμε να το διατυπώσουμε και να διαφωνήσουμε.

 

Πράγματι το ΚΚΕ έχει πολύ καθαρές θέσεις για το τι ΔΕΝ θέλει. Σε ποιά είναι κάθετα απέναντι. Και είμαστε βέβαιοι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, πολλαπλάσια μεγαλύτερο από τα συνήθη ποσοστά του στις εκλογές, συμφωνούν.

 

Το πρόβλημα αρχίζει να υπάρχει από την ώρα που δεν προτείνει με ακρίβεια τις λύσεις, τους στόχους, το πρόγραμμα του.

 

Δεν μας εξηγεί με ακρίβεια πως θα αντιμετωπίσουμε και θα υπερνικήσουμε το διεθνές κατεστημένο και την παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Με ποιόν τρόπο θα ζήσουμε μέσα σε αυτήν. Δεν μας εξηγεί επίσης με ακρίβεια τι θα κάνει για την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος, την υγεία και την εκπαίδευση, τα φορολογικά έσοδα και την οικονομική ανάπτυξη σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου ακόμα και η Κίνα διάλεξε δύο δρόμους και όποιος δεν το αποδέχεται αποβάλλεται όπως και η Κούβα.

 

Είναι ωραίο να κρατάς τις ιδέες και τις αρχές σου καθαρές, αλλά δεν φτάνει σε ένα Κόμμα που από την σύσταση του επιθυμεί να τις υλοποιήσει κυβερνώντας, να παραμένει απλά με μικρά ποσοστά για πάνω από πενήντα χρόνια, θεματοφύλακας και ζωντανή στάχτη αυτών των ιδεών.

 

Τότε κάτι δεν πάει καλά. Τότε οι ηγεσίες του ΚΚΕ και τα στελέχη του δεν έχουν την ικανότητα να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα υλοποιήσιμο και να πείσουν τους πολίτες και τις κοινωνίες.

 

Και είναι πολλά, πάρα πολλά, αυτά που απασχολούν και ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των πολιτών για τα οποία οι ίδιες οι κοινωνίες μπορούν να πάρουν τις τύχες και τις ζωές τους στα χέρια τους, όπως εκφράζει το κεντρικό σύνθημα του ΚΚΕ, χωρίς να μας λέει όμως ποιές είναι αυτές οι τύχες και ποιές αυτές οι ζωές που μπορούμε και πως μπορούμε να πάρουμε εμείς οι κοινωνίες και όχι ο κομματικός μηχανισμός στα χέρια μας.

 

Στο ΚΚΕ, όπως και σε όλα τα άλλα Κόμματα, βρίσκονται οι σωτήρες που έχουν το μαγικό ραβδί να επιλύουν τα σοβαρά προβλήματα μας. Και όταν λένε να πάρουν οι πολίτες τις τύχες στα χέρια τους, σίγουρα δεν εννοούν τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες αλλά τους εκπροσώπους τους στο Κόμμα και στην κυβέρνηση. Μόνο που όλοι αυτοί, όλων των κομμάτων  όταν πάρουν την εξουσία, πρώτα σώζουν τους εαυτούς τους…..