Όσοι νομίζουν ότι η παραχώρηση της αξιοποίησης των σκουπιδιών από τους Δήμους στις Περιφέρειες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν τυχαία μάλλον αγνοούν τι συμφέροντα παίζονται.
Σε όλες τις Περιφέρειες, έτσι και στην δική μας με πηχυαίους τίτλους ανακοινώθηκε ή ένταξη στο ΕΣΠΑ της ανάπτυξης δικτύου οικιακής κομποστοποίησης βιοαποβλήτων με κόστος 12.198.624 εκ ευρώ και περαίωση του έργου εντός του 2023!
Με απλά λόγια προβλέπεται η αγορά 36 χιλιάδων κάδων που θα μοιραστούν στα σπίτια όλων των νησιών του Νότιου Αιγαίου και μέσα σε αυτούς οι πολίτες θα βάζουν μόνο τα αποφάγια τους που θα γίνονται κοπριές και θα τις χρησιμοποιούν στους κήπους τους.
Η Περιφέρεια λοιπόν θα αγοράσει και θα μας μοιράσει κάδους για τα οργανικά μόνο απόβλητα, δηλαδή τα αποφάγια μας. Θα πληρώσει τεχνικούς συμβούλους και συμβούλους για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μας. Και έτσι όπως λένε θα ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία για την ανακύκλωση των αποβλήτων, θα μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που πάει στους ΧΥΤΑ, θα έχουμε δωρεάν λίπασμα και το σπουδαιότερο θα διαχωρίζονται καλύτερα τα προς ανακύκλωση και εκμετάλλευση υλικά συσκευασίας (χαρτί, γυαλιά, πλαστικά) από τα αποφάγια. Ξοδεύονται δηλαδή εκατομμύρια δημόσιου χρήματος για να διευκολύνεται η καθαρή συγκέντρωση των υλικών συσκευασίας που η αξιοποίηση τους ως υποχρέωση των βιομηχανιών έχει και το χρήμα.
Ανακύκλωση και αξιοποίηση αποβλήτων!!! Μια πονεμένη ιστορία με πολύ χρήμα, που το πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι πολίτες χωρίς στο τέλος να γίνεται ανακύκλωση.
Οι καταναλωτές πληρώνουν τους βιομήχανους για τα υλικά συσκευασίας των εμπορευμάτων και των προϊόντων που αγοράζουν. Οι καταναλωτές πληρώνουν τα τέλη καθαριότητας. Και τώρα οι πολίτες προσφέρουν 12 εκ. ευρώ στον Περιφερειάρχη για τους κάδους για αποφάγια, αφού στους μπλε κάδους που είναι μόνο για τα υλικά συσκευασίας ρίχνονται και τα αποφάγια.
Οι Δήμοι κλείνουν τα μάτια. Βουλεύονται γιατί τα τέλη δεν τα εισπράττουν αυτοί αλλά η ΔΕΗ! Βολεύονται επίσης γιατί τα τέλη είναι ανάλογα με τα τετραγωνικά και όχι ανάλογα με τον όγκο και την διαλογή των σκουπιδιών. Πολύ επίσης θα βολεύοντας εάν δεν έκαναν αυτοί και το μάζεμα των σκουπιδιών, αρκεί να εισέπρατταν τα τέλη καθαριότητας. Και αυτοί που ασχολούνται με τα ανακύκλωση και αξιοποίηση των σκουπιδιών και είναι οι φορείς ανακύκλωσης, δηλαδή οι βιομήχανοι και τώρα και οι περιφερειάρχες, τρίβουν τα χέρια τους γιατί το χρήμα ρέει σε βάρος των πολιτών που πληρώνουν χωρίς να ξέρουν γιατί και χωρίς να γίνεται όπως θα έπρεπε η ανακύκλωση για την προστασία του περιβάλλοντος. ….