Κως. Θα γίνουμε Μάτι και κάποιοι θα ευθύνονται

Διαβάζοντας τις αφηγήσεις των τραγικών γεγονότων στην Δίκη της πυρκαγιάς στο Μάτι σταματήσαμε στην περιγραφή της αγωνιώδους αναζήτησης ενός ανθρώπου που πριν καεί έστειλε φωτογραφία στην σύζυγο του για τον δρόμο που ήταν μποτιλιαρισμένος μπροστά του! Τον άνθρωπο αυτό τον βρήκαν απανθρακωμένο λίγα μέτρα μακριά!

Αυτά συνέβησαν στο Μάτι, λες και δεν θα ξαναγίνουν κάπου αλλού. Ακόμα και στην Κω! Όπου σε τρεις τεράστιους οικισμούς τεμαχίζονται τα χωράφια και κτίζονται οικοδομές με δρόμους προσπέλασης 4 μέτρων!!! Όπου ακόμα και στην πολυσύχναστη Ζιά δεν προνοούμε.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις με την συνενοχή των αρμοδίων καταργούνται και τα δρομάκια!!

Και για την ιστορία, γιατί αν ο μη γένοιτο, κάποτε συμβεί το κακό, να μην βουτήξουν οι Δικαστές μόνο τον τελευταίο αλλά και τους προηγούμενους.

Τότε κάτω από την πίεση της τεράστιας ανάγκης ανοικοδόμησης της πόλης δημιουργήθηκαν οι τρεις οικισμοί και σε συνεργασία του Δήμου με τον Δικηγορικό Σύλλογο, τους Συμβολαιογράφους, τους πολίτες και το ΤΕΕ, το παλιό ΤΕΕ και όχι το σημερινό που ξέρει μόνο να φτιάχνει γκολφ στον Ναυτικό Όμιλο, και με ένα άτυπο πολεοδομικό σχέδιο πόλης οδηγήθηκαν οι ιδιοκτήτες των χωραφιών να παραχωρήσουν την εισφορά σε γη πριν τεμαχίσουν, πριν πουλήσουν και πριν οικοδομήσουν! Για την ιστορία αναφέρουμε τα ονόματα της επιτροπής του ΤΕΕ για τους οικισμούς που ήταν ο Δημοσθένης Θυμανάκης, ο Ντίνος Νικηταράς και ο Βασίλης Κοσσαρής.

 Έτσι δεκάδες συμπατριώτες μας παραχώρησαν ή δέσμευσαν συμβολαιογραφικά την αναγκαία εισφορά γης στον Δήμο για να γίνουν φαρδιοί δρόμοι, πάρκα και σχολεία.

Δυστυχώς στην πρώτη τετραετία του Κυρίτση αυτή η άτυπη αλλά σημαντική ως εθελοντική διαδικασία καταργήθηκε και αντί να προχωρήσει η δημοτική αρχή σε άμεση πολεοδόμηση των περιοχών με ταυτόχρονη απαγόρευση των αδειών οικοδομής όπως έγινε στην πρώτη μεγάλη επέκταση του σχεδίου πόλης, συνέβαλε με άδειες που εξέδιδε η δημοτική πολεοδομία στο να αρχίσουν να μετατρέπονται οι οικισμοί σε Καζέρμα, Κερμετές και Φαϊκά!  

Με την ανάληψη της Δημαρχίας από τον Καίσερλη το 2011 άμεσα η δημοτική αρχή προχώρησε στην σύναψη σύμβασης με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την σύνταξη των χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων. Και τότε η αντιπολίτευση αλλά κυρίως το τότε ΤΕΕ οδήγησαν τον Δήμο στα Δικαστήρια επειδή η σύμβαση με το Πολυτεχνείο υπέκρυπτε ανάθεση έργου!!

Δυστυχώς η κατάσταση μετατροπής των τριών οικισμών σε Φαϊκά συνεχίζεται και επί δημαρχίας Νικηταρά!! Με αποτέλεσμα την καταστροφή των περιαστικών οικισμών, την υποβάθμιση της ζωής των πολιτών, αλλά και την υποτίμηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Χωροταξική και πολεοδομική ανασυγκρότηση! Παχιά λόγια στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους και των συναλλαγών, που μπορεί να μην οδηγήσει σε Μάτι, αλλά σίγουρα σε ανεπανόρθωτη ζημιά της περιβαλλοντικής ποιότητας ενός νησιού.