Εκλογές και έρχονται οι Σωτήρες? Αυτό δεν αξίζει στον προοδευτικό χώρο

Αύριο πραγματοποιείται η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Χάνι για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με την παρουσία του Βουλευτή κ. Μαμουλάκη και του τ. Υπουργού κ. Σταθάκη.

Θα πάμε γιατί η συμμετοχή των πολιτών σε κομματικές εκδηλώσεις φανερώνει έστω μονόπλευρα την ζωντανή επιθυμία να ενδιαφερθούμε με τα κοινά. Ότι αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, μας ενδιαφέρουν, ότι δεν είμαστε απαθείς.

Με ιδιαίτερο σεβασμό προς τον κ. Σταθάκη που τον γνωρίσαμε για το ήπιο του χαρακτήρα του και το βαθύ δημοκρατικό προσόν του θα θέλαμε να του πούμε ότι εμείς οι προοδευτικοί πολίτες δεν χρειαζόμαστε άλλους προστάτες.

Σίγουρα υπάρχει η διαφορά μεταξύ του δίκαιου και του άδικου. Μεταξύ του φτωχού και του πλούσιου. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των τάξεων και των συμφερόντων. Και φυσικά αυτά στην πολιτική προσδιορίζονται από τις κεντρικές πολιτικές αποφάσεις. Αλλά για να υποστηριχθούν από την κοινωνία πρέπει η ίδια η κοινωνία να είναι ζωντανή, να είναι ενεργής, να αγωνίζεται και να στηρίζει.

Δυστυχώς όμως το σκληρά συγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης όπου τα πάντα ελέγχονται εξαρτώνται και διαχειρίζονται από την κεντρική εξουσία έχει μετατρέψει τις τοπικές κοινωνίες και φυσικά τους πολίτες σε ανεύθυνα κύτταρα όπου τα πάντα προσφέρονται από τον πρωθυπουργό και τους διορισμένους από αυτόν υπουργούς και γραμματείς.   

Η Κως και η κοινωνία της έχει όλα τα πλεονεκτήματα και μεγέθη, οικονομικά, πληθυσμιακά και περιβαλλοντικά να διαχειριστεί από μόνη της τις τοπικές της υποθέσεις από την προστασία του περιβάλλοντος, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την νοσοκομειακή περίθαλψη και την κοινωνική πρόνοια.

Όμως η προστασία των τοπικών κοινωνιών από το κράτος των Αθηνών που κρατά με μανία την ευθύνη διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων με διαμεσολαβητές επίλυσης τους βουλευτές είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. Σταθάκης γνωρίζει πως οδηγούν σε κοινωνίες αδρανείς.. Κοινωνίες εύκολα θύματα των οικονομικών συμφερόντων. Πολίτες απαθείς, ευάλωτους στις σειρήνες και σε κάθε είδους προσφορά. Πολίτες ζόμπι που εν τέλει απαιτούν ανεύθυνα και παρασύρουν ακόμα και τις προοδευτικές δημοκρατικές ηγεσίες.

Όσο τα πρώτα κύτταρα της δημοκρατίας, οι Δήμοι, παραμένουν εξαρτημένοι από το κέντρο και οι πολίτες ανενεργοί και ευνουχισμένοι στην προσπάθεια επίλυσης των δικών τους υποθέσεων, δημοκρατία στην Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξει.