Αυτοδιοίκηση. Ο Ε.Χ.Τ.Α. και η καταστρατήγηση του Συντάγματος

Είναι  εξειδικευμένο για την Κω άρθρο για  την Αυτοδιοίκηση που θα δημοσιεύει συνεχώς η συντακτική ομάδα της “Κως Προοπτική” με σκοπό των εμπλουτισμό με γνώσεις των νέων πολιτών. Διαδώστε και κρατείστε τα

Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας ( Ε.Χ.Τ.Α.) υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και επικυρώθηκε στην Ελλάδα με το νόμο 1850 το 1989 και η ισχύς του ορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος και άρα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύει από κάθε άλλη διάταξη νόμου!!!

Στην ουσία ο ΕΧΤΑ πρέπει να είναι το ευαγγέλιο κάθε πολίτη που σέβεται τον εαυτό του και αγωνίζεται για την ελεύθερη οντότητα του και των δικαιωμάτων του.

Ο Χάρτης εγγυάται την πολιτική, διοικητική και οικονομική αυτονομία των τοπικών αρχών.

Οι τοπικές αρχές οφείλουν να εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία και αυτές ενεργώντας εντός των ορίων του νόμου θα πρέπει να είναι σε θέση να ρυθμίζουν και να διαχειρίζονται ένα σημαντικό μέρος των δημοσίων υποθέσεων με δική τους αποκλειστική ευθύνη προς το συμφέρον του τοπικού πληθυσμού.

Ο Χάρτης θεωρεί ότι οι δημόσιες υποθέσεις θα πρέπει να ασκούνται κατά προτίμηση από αρχές που είναι εγγύτερα προς τους πολίτες, ενώ ένα υψηλότερο επίπεδο διοίκησης θεωρείται κατάλληλο μόνο όταν ο συντονισμός ή η παραχώρηση των αρμοδιοτήτων είναι αδύνατη ή λιγότερο αποτελεσματική στο αμέσως κατώτερο διοικητικό επίπεδο!!

Ο Χάρτης θέτει τις προϋποθέσεις που αφορούν την ύπαρξη των κατάλληλων διοικητικών δομών και πόρων για την εκπλήρωση της αποστολής τους, τους όρους υπό τους οποίους οι αρμοδιότητες αυτές θα ασκούνται, τους οικονομικούς πόρους των τοπικών αρχών και την νομική προστασία της τοπικής διοίκησης. Όπως και τα όρια της διοικητικής εποπτείας των τοπικών αρχών που εκτείνονται μέχρι τον έλεγχο νομιμότητας της δράσης τους.

 

Αποτέλεσμα για ένα μόνο παράδειγμα: Πήρε η Περιφέρεια από τον Δήμο της Κω την διαχείριση του ΧΥΤΑ. Το συμπέρασμα σύμφωνα με τον ΕΧΤΑ είναι ότι ο Δήμος της Κω που δεν αντέδρασε είναι λιγότερο αποτελεσματικός, ενώ αν ήταν ισχυρός και αντιδρούσε θα κέρδιζε! Και μάλιστα η αποτελεσματικότητα του κ. Χατζημάρκου φαίνεται άμεσα αφού βγήκε μια ανακοίνωση που υποχρεωτικά ο Δήμος θα πληρώνει τέλη στον Χατζημάρκο για τον ΧΥΤΑ και ένας ιδιώτης θα χρεώνει 300 ευρώ το φορτηγό για να πηγαίνουν τα χόρτα και τα κλαδιά υποχρεωτικά στην ανακύκλωση και 25 ευρώ ο τόνος για την παραλαβή τους από το εξουσιοδοτημένο συλλογέα!!! Αυτά είναι υποταγή και κλοπή

 

Κείμενα Αυτοδιοίκησης (14)