Αυτοδιοίκηση. Τεμαχίζεται η ενιαία οντότητα της με σκοπό την πλήρη εξάρτηση

Έπρεπε να περάσουν περίπου είκοσι χρόνια μετά την δικτατορία για να μπορέσει η αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού να ισχυροποιηθεί ώστε να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι της προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Τις διαδημοτικές συνεργασίες, τους συνδέσμους και τις συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων ακολούθησε η πλήρης κατάργηση των Κοινοτήτων ως αυτοτελών διοικητικών οντοτήτων με τελικό αποτέλεσμα την κατάργηση τους.

 

Ο στόχος από το 1980 ήταν η δημιουργία ισχυρών Δήμων που θα σήκωναν το βάρος της ευθύνης διοίκησης και διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων στο περιβάλλον, στην υγεία και στην εκπαίδευση.

 

Παρόλο που η πορεία της ισχυροποίησης της αυτοδιοίκησης σε πληθυσμιακά και εδαφικά δεδομένα έπρεπε να υπηρετούν τον σκοπό της σταδιακής αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων, τελικά οι ίδιοι οι κυβερνώντες που την προώθησαν αντί να την ισχυροποιήσουν θεσμικά την αποδυνάμωσαν με κύριο όπλο την οικονομική τους εξάρτηση και την αποδυνάμωση του στελεχιακού τους δυναμικού.

 

Οι τελευταίες αρμοδιότητες που παραχώρησε το κράτος στους Δήμους ήταν το 2001 με τα λιμάνια, τους βρεφονηπιακούς και τα αθλητικά κέντρα.

 

Ένα ακραίο φαινόμενο της συνέχισης της αποδυνάμωσης των Δήμων και την ασφυκτικής εξάρτησης τους από την κυβέρνηση αποτελεί το νομοσχέδιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση για τις δημοτικές αστυνομίες. Αυτή δηλαδή την νευραλγική υπηρεσία των Δήμων που ως αποστολή έχει την προστασία της υγείας των κατοίκων και της περιουσίας τους (ιδιωτικής και δημόσιας)

 

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να χωριστούν οι Δήμοι σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον πληθυσμό τους και ανάλογα να οριστούν και να περιοριστούν τα αντικείμενα ευθύνης τους. Ανάλογος είναι και ο επιτρεπόμενος αριθμός των στελεχών τους.

 

Αυτή δυστυχώς είναι η αντιμετώπιση των Δήμων. Των πρώτων κυττάρων του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Για αυτή την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οι διαδημοτικές συνεργασίες και οι Σύνδεσμοι Δήμων που προβλέπει το Σύνταγμα ακριβώς για να μην αλλοιώνεται η οντότητα και η ουσία της αυτοδιοίκησης των τοπικών υποθέσεων είναι άγνωστη υπόθεση.

 

Η μάλλον είναι ακόμα μια θηλιά στον λαιμό της αιχμάλωτης από την κεντρική εξουσία αυτοδιοίκησης που δυστυχώς στην αποδοχή της συμμετέχουν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της που αυτές τις ημέρες συνεδρίασαν στην Αθήνα χαριεντιζόμενοι.

 

Κείμενα Αυτοδιοίκησης.(13)