Αυτοδιοίκηση και Περιβάλλον: Δάση. Δημόσια ή Δημοτικά αγαθά

Είναι  εξειδικευμένο για την Κω άρθρο για  την Αυτοδιοίκηση που θα δημοσιεύει συνεχώς η συντακτική ομάδα της “Κως Προοπτική” με σκοπό των εμπλουτισμό με γνώσεις των νέων πολιτών. Διαδώστε και κρατείστε τα

 

Το ερώτημα που θέτουμε σήμερα είναι πολύ επίκαιρο αφού εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών αλλά και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων τα δάση μας καίγονται.

 

Το ερώτημα για τα δάση δεν αφορά όλη την χώρα αλλά κυρίως της νησιωτικές περιοχές. Στην Κω για παράδειγμα σε ποιόν ανήκουν τα δάση; Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους ανήκουν στο κράτος. Στο κράτος ανήκει η αποκλειστική ευθύνη και το κράτος έχει την υποχρέωση να τα προστατεύει και να τα αξιοποιεί!

 

Το δεύτερο ερώτημα είναι: Ποιόν ωφελούν τα δάση στην Κω; Μα φυσικά τους κατοίκους της Κω. Και μην μας πει κάποιος ότι από την καλή κατάσταση και από την σωστή αξιοποίηση τους ωφελούνται και οι κάτοικοι της Σάμου. Ή ας μην μας πείτε ότι στεναχωριέστε γιατί καίγονται τα δάση στην Χίο ή στον Αμαζόνιο και δεν κοιμάστε από την στεναχώρια.

 

Και ενώ όλοι οι κάτοικοι της Κω γνωρίζουν το τεράστιο όφελος των δασών μας, είτε στην ατμόσφαιρα και στο μικροκλίμα μας, είτε στα νερά μας, είτε στις πλημμύρες, είτε στην αναψυχή, αυτά τα δάση τα έχουμε παραχωρήσει με αποφάσεις των εκπρόσωπων μας Βουλευτών και κομμάτων στο Κράτος.

 

Και αυτό το κράτος δηλαδή η κυβέρνηση, δηλαδή οι άνθρωποι της κυβέρνησης που δεν ζουν στην Κω άρα δεν τους νοιάζουν τα δάση της Κω,  είτε αδιαφορούν με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να γίνει η καταστροφή, (στην Κω δεν έχει ούτε ένα δασολόγο) είτε σκόπιμα απαξιώνουν τις δασικές υπηρεσίες με σκοπό να μην προστατεύονται  τα δάση ώστε να οικοπεδοποιηθούν. (Μην βλέπετε την Κω που οι Ιταλοί έφτιαξαν κτηματολόγιο) 

 

Καλά θα μας πείτε τώρα, Δεν είμαστε και τρελοί να πάρουμε την ευθύνη προστασίας των δασών χωρίς χρήματα και οικονομικούς πόρους. Μα εκεί είναι η ουσία. Το πρώτο που έκαναν οι κυβερνήτες μας είναι να έχουν όλη την δεξαμενή των χρημάτων δική τους και την κάνουλα να την ελέγχουν μόνο αυτοί!! Και το σπουδαιότερο που κάνουμε εμείς είναι να τους ψηφίζουμε για να σώσουν τα δάση μας, την ζωή μας …

 

Το παρακάτω παράδειγμα φανερώνει το βάθος και την έκταση της σύγκρουσης κράτους – Αυτοδιοίκησης.  Η Δημαρχεία του Καίσερλη ζήτησε την ευθύνη προστασίας των δασών από το κράτος και τους είπε ότι δεν θέλει χρήματα! Ότι θα έδινε ο Δήμος 110 χιλιάδες κάθε χρόνο για τα δάση και στήριξε την συνεργατική των Δασών! Του την έδωσαν με προγραμματική σύμβαση, αλλά αμέσως μετά τον πήγαν στα δικαστήρια γιατί όπως τον κατηγόρησε η ίδια η κυβέρνηση,  του έστειλαν 80 χιλιάδες για την πολιτική προστασία και αυτός τα σπατάλησε αλλού….

 

Κείμενα Αυτοδιοίκησης (12)