Μέρκελ: Η εισβολή στην Ουκρανία δεν αποκλείει το όραμα της Ευρώπης με την Ρωσία

Δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ φανέρωσε την υψηλού πολιτικού επιπέδου προσωπικότητα της αναφερόμενη στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η πρώτη ήταν στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του ιδρύματος “Χέλμουτ Κολ” που ανέφερε «Η 24η Φεβρουαρίου 2022 σηματοδοτεί μια βαθιά καμπή. Επιπλέον, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνιστά τη μεγαλύτερη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά πρέπει να γίνει δουλειά σε μια πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, ακόμη και αν αυτό θα απαιτούσε μεγάλο σθένος».

Για δεύτερη φορά η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μίλησε για τη «μεγαλύτερη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», κάνοντας λόγο για «βαθιά καμπή» που σηματοδοτεί η 24η Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι αναγκαίος και ο σχεδιασμός της «μακροπρόθεσμης πανευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας».

“Απαιτεί μεγάλο σθένος” όχι μόνο στην πράξη αλλά και για να ειπωθούν αυτά τα λόγια από μία αναγνωρισμένη πολιτικό σε μια χρονική περίοδο όπου ο λόγος και η διπλωματία αντικαταστάθηκε από τα όπλα.