Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: Μια χαμένη υπόθεση

Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο μας έδωσε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος ο οποίος σε ένα πρόσφατο δημοσίευμά του για να εξάρει τις τάχα μου επιτυχίες του μας ενημέρωσε ότι αυξήθηκαν οι πόροι του ΕΣΠΑ για το 2021-2027 από 158 εκατομμύρια σε 285 εκ. ευρώ! 

 

Δεν μας λέει όμως ότι τα χρήματα της Ε.Ε. είναι το 50% και το άλλο 50% προέρχεται από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους (ΣΔΙΤ) (εάν ποτέ τους πάρουμε με αυτή την κρίση) όταν στο παρελθόν οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. ήταν το 75%!

 

Δεν θα σταματήσουμε σε αυτά τα επικοινωνιακά κόλπα. Γιατί εκείνο που προέχει να πούμε είναι ότι με αυτή την φτηνή πολιτική η Αυτοδιοικητική Περιφέρεια αντί να εκπροσωπεί την κοινωνία μέσα από ένα συλλογικό δημοκρατικό προγραμματισμό και να είναι διεκδικητική και αντίπαλος του Αθηνοκεντρικού κράτος, στην ουσία και στην πράξη ταυτίζεται με αυτό και γίνεται παρατρεχάμενη του εξ αιτίας της μονοπρόσωπης διακυβέρνησης της Περιφέρειας !!

 

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν θα ξεχάσουν τους αγώνες των Δήμων και των Κοινοτήτων για την κατάργηση της κρατικής Νομαρχίας και μετέπειτα της κρατικής περιφέρειας.

 

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν θα ξεχάσουν τους αγώνες για αύξηση των κονδυλίων στα αναπτυξιακά προγράμματα. Για διαφάνεια και ισοκατανομή των πόρων στους Δήμος και στα νησιά μας. Τον δημοκρατικό προγραμματισμό με τις ατέλειωτες ώρες των τοπικών  συνελεύσεων για την προετοιμασία των προτάσεων. Την συμμετοχή και την αγωνία των κοινωνιών για τις κατανομές.

 

Πολλοί είναι αυτοί που θυμούνται για το Βέτο που έθεσε ο αείμνηστος Ανδρέας στο Συμβούλιο Αρχηγών των Κρατών της Ε.Ε για να πάρουμε τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, για την σύγκλιση Βορρά με Νότο.

 

Σήμερα δυστυχώς κανένας δεν γνωρίζει τι είναι το ΕΣΠΑ. Σήμερα κανένας δεν ενδιαφέρεται για τις κατανομές και την διαφάνεια τους. Σήμερα όλοι μας δεχόμαστε τα ψίχουλα σαν δώρα, σαν ρουσφέτι ότι μας πλασάρει ο κ. Χατζημάρκος.

 

Αυτό το πράγμα για το οποίο αγωνίστηκε μια ολόκληρη γενιά και το πρόσφερε με πολιτικούς αγώνες η κυβέρνηση του Ανδρέα δεν είναι αυτοδιοίκηση. Είναι ετεροδιοίκηση ενός ανδρός ταυτισμένου με την κυβερνητική πολιτική του Μητσοτάκη.

 

Κείμενα Αυτοδιοίκησης (11)