Κ. Γαμβρέλλης για Αλυκή. Καταστροφικές θεωρίες Α. Αβρίθη

Σε ένα προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην Αλυκή Τιγκακίου εξ αιτίας μιας ανώνυμης διαμαρτυρίας δήθεν οικολόγων και ιδιοκτητών, προβλέποντας ότι υπέκρυπτε μηνύματα οικιστικής και ξενοδοχειακής αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής.

Στην ανώνυμη διαμαρτυρία που μπέρδευε την οικολογική προστασία της περιοχής με την έμμεση καταγγελία κατά του μηχανικού που τράβηξε μια γραμμή στον χάρτη και δέσμευσε τεράστιες περιοχές απάντησε εμπεριστατωμένα ο νεαρός Αντώνης Αβρίθης που αποδεδειγμένα με διεθνή δημοσιεύματα ασχολείται επιστημονικά με την παλαιοντολογική έρευνα στην Κω και ανέφερε ότι η προστασία της Αλυκής ως “βιότοπου” (σ.σ. και όχι ως αλατοπαραγωγή) απαιτεί την σύνταξη ειδικής μελέτης.

Σε αυτό το δημοσίευμα απάντησε προχθές ο αγαπητός Κ. Γαμβρέλλης με έναν απαράδεκτο για επιστήμονα τρόπο εναντίον του νεαρού Αντώνη Αβρίθη, και αήθη ενός ηλικιωμένου προς νέο επιστήμονα, θεωρώντας τον εγκάθετο της δημοτικής αρχής επειδή στις απόψεις του ο Αντώνης έγραψε ότι το να ανοίγεις και να κλείνεις όποτε θέλεις τα κανάλια για να μπαίνει στην Αλυκή θάλασσα είναι τραγικό λάθος για την ισορροπία της ζωής του βιοτόπου. Και επειδή ίσως κατά σύμπτωση κάποιοι έκλεισαν το ένα στόμιο από το οποίο εισέρχεται η θάλασσα κατήγγειλε ο κ. Γαμβρέλλης ότι “αποφασίστηκε σκόπιμα η εγκατάλειψη, η καταστροφή, η ερημοποίηση των Αλυκών, αφού προφανώς ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΚΩ δέχθηκε τις παράλογες, ανυπόστατες και καταστροφικές θεωρίες του Αντώνη Αβρίθη”!!!.

Ο κ. Γαμβρέλλης αγνοεί ότι η περιοχή ανήκει στο Δημόσιο και όχι στον Δήμο. Παράλληλα αναφέρεται στους προγόνους μας που έζησαν από την Αλυκή αποσιωπώντας ότι η περιοχή τότε υπάγονταν στο Υπουργείο Βιομηχανίας και λειτουργούσε με τα δύο ελεγχόμενα κανάλια της ως βιομηχανικός χώρος παραγωγής αλατιού και όχι ως βιότοπος και ότι οι κέφαλοι ήταν δευτερεύον φαινόμενο της παραγωγής του αλατιού. Όντως η ευρύτερη περιοχή ήταν βιότοπος υποβαθμισμένης όμως οικονομικής αξίας στην εποχή πριν από 100 χρόνια στην οποία αναφέρεται.

Φυσικά και πρέπει να μην μπαίνουν γουρούνες στην περιοχή, ούτε και άλογα για τους τουρίστες, αλλά αυτό απέχει από τις βαρύγδουπες δηλώσεις του ότι “Θεωρούμε το υδροβιότοπο των ΑΛΥΚΩΝ ΚΩ σημείο αναφοράς, δώρο θεού και της φύσης και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε με κάθε κόστος”!!

Αν είναι αυτά αλήθεια αναρωτιόμαστε γιατί δεν έγραψε και ένα ευχαριστώ για κείνον τον μηχανικό που τράβηξε την γραμμή στο χάρτη και την προστάτεψε, όχι από τις περιστασιακές γουρούνες, αλλά από τους οικοπεδοφάγους της σύγχρονης εποχής.

Σίγουρα στην Αλυκή και στην ευρύτερη περιοχή της απαγορευμένης ζώνης απαιτείται μελέτη με τα νέα δεδομένα της περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης. Και το σπουδαιότερο αγαπητέ κ. Γαμβρέλλη απαιτείται εγρήγορση όχι εναντίον του Δήμου αλλά εναντίον του κράτους επενδυτή ξένων αδηφάγων κεφαλαίων που εν μιά νυχτί θα κατασπαράξουν όχι μόνο την Αλυκή αλλά και το Τιγκάκι ολόκληρο.