Αυτοδιοίκηση. Η υγεία στην Κω ως τοπική υπόθεση και η συμμετοχή μας

Είναι το δεύτερο εξειδικευμένο για την Κω άρθρο για  την Αυτοδιοίκηση που θα δημοσιεύει συνεχώς η συντακτική ομάδα της “Κως Προοπτική” με σκοπό των εμπλουτισμό με γνώσεις των νέων πολιτών. Διαδώστε και κρατείστε τα

 

Η Κως ως κλειστή νησιωτική κοινωνία, έχει συγκεκριμένες ανάγκες στον τομέα της υγείας που αφορούν αποκλειστικά τους κατοίκους της. Και σε αυτό το δημόσιο αγαθό, την καθαρά δημόσια υπόθεση της υγείας των πολιτών η κοινωνία της Κω, οι κάτοικοι της δεν έχουν κανέναν λόγο ή ρόλο!

 

Η δημόσια υγιεινή, που αφορά την μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και του ελέγχου των ποτών και των τροφίμων υπάγονται σε περιφερειακές ή κρατικές αρχές μακράν της Κω. Η εκπαίδευση της υγιεινής στα σχολεία ανύπαρκτη. Το σύνολο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως και η νοσοκομειακή περίθαλψη στο αναγκαίο μέγεθος παροχής υπηρεσιών της Κω υπάγεται εξ ολοκλήρου  και ελέγχεται από το κράτος. Η δε υπηρεσίες υγείας σε εξειδικευμένα νοσοκομειακά κέντρα περιστασιακή και ανοργάνωτη.

 

Στην ουσία και στην πράξη η τοπική κοινωνία ως οργανωμένο σύνολο δεν συμμετέχει στην διοίκηση και διαχείριση έστω και κάποιων από τους τομείς υγείας, αλλά ούτε και έχει την γνώση του κόστους, των φορολογικών και ασφαλιστικών ποσών που καταβάλλονται, αλλά και των επί πλέον χρημάτων που επιβαρύνονται οι πολίτες, ούτε φυσικά γνωμοδοτούν αφού οι γνώσεις τους είναι ελλιπείς.

 

Οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην Κω καθορίζονται, διοικούνται και ελέγχονται από έναν άνθρωπο, τον υπουργό υγείας που διορίζεται από τον πρωθυπουργό και έχουν υπό την ευθύνη τους το σύνολο των υπηρεσιών υγείας σε ένα θολό και ανώνυμο τοπίο. Η δε ευθύνη της υγείας των πολιτών υπάγεται στο ατομική ευθύνη του πολίτη και του ιδιώτη ή δημόσιου γιατρού ή νοσηλευτή!!

 

Τέτοιες κοινωνίες που στην ουσία μετατρέπουν το δημόσιο αγαθό της υγείας σε ατομική ευθύνη του καθενός μας, είναι λογικό αφενός να τυγχάνουν εκμετάλλευσης και αφετέρου οδηγούνται σε ατραπούς θεϊκών δυνάμεων ή ατομικισμού για την ύπαρξη των πολιτικών σωτήρων.