Γ. Χατζημάρκος: Μας δουλεύει ψιλό γαζί για τις χρηματοδοτήσεις

Είναι η δεύτερη φορά που ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος επαίρεται για την υποτιθέμενη επιτυχία του να αυξήσει τους πόρους της Περιφέρειας από 168,2 εκ σε 285,4 εκ ευρώ και μάλιστα προσθέτει ότι έβγαλε την θηλιά από το σβέρκο της περιφέρειας που την έζωνε εδώ και 30 χρόνια!! Όταν δηλαδή από τότε που δεν υπήρχε περιφερειακή αυτοδιοίκηση!!!

 

Έδωσε μας λέει μάχη ( την μητέρα των μαχών) στις Βρυξέλλες και το επέτυχε υπονοώντας ότι οι προηγούμενοι  κοιμόντουσαν και φυσικά εννοεί τον προηγούμενο δραστήριο και δημοκράτη περιφερειάρχη και νομάρχη κ Μαχαιρίδη αφού δεν υπήρχε άλλος πριν από αυτόν!!.

 

Μας λέει επίσης ότι κατόρθωσε να μας βγάλει από τον στόχο 1 των πιο πλούσιων περιφερειών και να μας βάλει στον στόχο 2 των υπό μετάβαση στις πλούσιες περιφέρειες, όταν ποτέ δεν ήμασταν στις πλούσιες περιφέρειες Και νομίζει ότι δεν θα διαβάζαμε ότι οι στόχοι είναι τρεις. Οι πτωχότερες περιφέρειες που είναι οι περισσότερες στην χώρα μας. Οι πλουσιότερες περιφέρειες και οι υπό μετάβαση στις πλούσιες περιφέρειες. Ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ήταν μεταξύ των τεσσάρων περιφερειών της χώρας στην κατηγορία των υπό μετάβαση στις πλούσιες. όπως είναι και στο νέο πρόγραμμα σύγκλισης των περιφερειών 2021- 2027.

 

Ο κ. Χατζημάρκος έχει την εντύπωση ότι επειδή είναι ο μόνος από τους αιρετούς της περιφέρειας  που ασχολείται με τις πιστώσεις και τα προγράμματα, πως δεν υπάρχουν και πολίτες που έζησαν τον δημοκρατικό προγραμματισμό στις κατανομές των κονδυλίων, που διεκδίκησαν ευρωπαϊκούς πόρους, που έζησαν τα ΜΟΠ, που εν πάση περιπτώσει  και γνωρίζουν και διαβάζουν.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Γιουροστατ με βάσει των οποίων γίνονται οι κατηγοριοποιήσεις των περιφερειών και  ελέγχονται αυστηρά οι κατανομές στις ευρωπαϊκές περιφέρειες από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το Ν. Αιγαίο εξ αιτίας της αύξησης του πληθυσμού, του μικρού ποσοστού ανεργίας και του υψηλού μέσου όρου του ακαθάριστου εισοδήματος, υπήρχε κίνδυνος να μεταπέσει στις πλουσιότερες περιφέρειες για το πρόγραμμα 2021-2027 και δεν έγινε όχι γιατί δόθηκε μάχη αλλά γιατί τα λοιπά στοιχεία της νησιωτικότητας και της παραμεθορίου την διατήρησαν στην υπό μετάβαση περιφέρεια.

 

Και για να γίνει πιστευτή η υποτιθέμενη τεράστια επιτυχία του μας ενημερώνει ότι αυξήθηκαν οι πόροι της περιφέρειες σε σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα όταν η αύξηση είναι πλασματική αφού το 50% για πρώτη φορά είναι με συγχρηματοδότηση από δημόσια έσοδα, αντί του 25% των προηγούμενων!

 

Δεν φτάνει λοιπόν που υποθετικά θα δεσμευτούν δημόσια έσοδα για προγράμματα που επιλέγονται από τις Βρυξέλλες αλλά είναι και αβέβαιο ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση εθνικών πόρων όταν είναι γνωστή η οικονομική δυσχερής κατάσταση της χώρας.

 

Για μια ακόμα φορά θα το επαναλάβουμε! Αυτό το πράγμα δεν είναι δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης. Είναι ενός ανδρός εξουσία που υποτιμά την νοημοσύνη και την συλλογικότητα των πολιτών της περιφέρειας.