Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης: Η ανοχή τους έχει τα όρια της

Η συντακτική ομάδα μας παίρνει μηνύματα που αφορούν το παρακάτω θέμα που  αν και σχετίζεται με τους δημοσιογράφους και ιδιοκτήτες των τοπικών μέσων ενημέρωσης το δημοσιοποιεί διευκρινίζοντας ότι ο σεβασμός και η εκτίμηση προς αυτούς για το μεγάλο και δύσκολο έργο τους σε αυτή την μικρή κοινωνία είναι δεδομένη.

 

Θα τολμήσουμε να μιλήσουμε για ένα θέμα που αφορά την ελευθερία του τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, και την συμβολή του στην πολιτισμική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας.

 

Αφορμή μας δίνουν οι τακτικές αναρτήσεις και δημοσιεύσεις κειμένων από συμπαθείς κατά τα άλλα συμπατριώτες μας όπως ο κ.Μ. Γεωργαλλής και άλλοι γνωστοί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχεδόν καθημερινά. Φυσικά δεν μιλάμε για τις ανακοινώσεις κομματικών οργανώσεων και υποψήφιων Βουλευτών που ούτως ή άλλως θα κριθούν.

 

Δεν γνωρίζουμε αν σε κάθε τέτοια ανάρτηση εισπράττεται ένα σεβαστό ποσό από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, αλλά εάν αυτό δεν γίνεται τότε υπάρχει πρόβλημα.

 

Στην περίπτωση που καταβάλλεται ένα αντίτιμο, τότε ορθά δημοσιεύονται τα κείμενα τους αφού η βιωσιμότητα του μέσου εξαρτάται από τα έσοδα που όπως γνωρίζουμε είναι ιδιαίτερα πενιχρά.

Στην περίπτωση όμως που η δημοσίευση είναι ατελώς τότε υπάρχει κατάχρηση του μέσου σε βάρος των αναγνωστών.  Και φυσικά όχι μόνον εις βάρος των αναγνωστών αλλά και της ποιότητας του μέσου και της προσπάθειας του να καλυτερεύσει την μικρή μας κοινωνία.

 

Συμπαθούμε αυτούς τους συμπατριώτες μας, αλλά εντάξει, κάθε ημέρα σχεδόν πάει πολύ! Αφού είναι πολυγραφότατοι ας χρησιμοποιήσουν από μόνοι τους τα ηλεκτρονικά μέσα και ας φτιάξουν την δική τους ιστοσελίδα.

 

Εκτιμούμε και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και εδώ εντάξει, χιλιάδες είναι τα θέματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν την κοινωνία μας και όμως σταματάμε σε κάποιους ανθρώπους που μονοπωλούν και υποβαθμίζουν την ποιότητα τους.

 

Ας μπει ένα χρονικό όριο δημοσίευσης. Κάθε έξη μήνες για παράδειγμα. Αλλά σχεδόν κάθε δύο ημέρες να δημοσιεύονται τα χόρτα που δεν κόψανε, η την λακκούβα που σκόνταψε ή την λάμπα που έσβησε, ή τα εκατομμύρια και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, μας υποτιμά. Και εμάς και το δημόσιο μέσο ενημέρωσης. Οι συντάκτες μάλλον δεν το καταλαβαίνουν και άρα δεν φταίνε…. Ας τους πούμε λοιπόν να φτιάξουν την προσωπική τους ηλεκτρονική σελίδα ή εφημερίδα, ή σταθμό να βγάζουν τα απωθημένα τους και τα δημόσια μέσα ας επιλέγουν τι από όλα αυτά θα αναδημοσιεύουν.