Το μεταπτυχιακό θαύμα της Κω που κανένας δεν ξέρει τα οφέλη του

Ξεκίνησε το μεταπτυχιακό τμήμα ενός πανεπιστημίου στην Κω και κανένας μας δεν γνωρίζει τα οφέλη του στην κοινωνία και στο νησί της Κω.

 

Ειπώθηκαν τόσα πολλά που κάποιοι έτριβαν τα μάτια τους. Μπήκαμε μας είπαν μετά από δεκαετίες στην τροχιά των πανεπιστημιακών σχολών.

 

Ο Δήμος μας χρηματοδοτεί με γενναιότητα την ίδρυση και την λειτουργία του, έγιναν τα εγκαίνια και από τότε άκρα του τάφου σιωπή. Αλήθεια θα μας πει κάποιος υπεύθυνος με σαφήνεια και ακρίβεια νούμερα και οφέλη;.

 

Θα μας πουν τίνος ιδέα ήταν;  Θα μας πουν πως στοιχειοθετήθηκε η πρόταση, ποιός ήταν ο σκοπός του και ποιά θα ήταν τα άμεσα και τα μεσοπρόθεσμα οφέλη του νησιού μας; Όχι με ωραία λόγια. Όχι απλά για νάχουμε να λέμε.

 

Θα μας πουν ακόμα και τα πιο απλά. Πόσα χρήματα δίνουμε και ποιοί τα παίρνουν. Ποιοί είναι και πόσοι οι ωφελούμενοι πτυχιούχοι. Πόσες ημέρες μένουν στην Κω. Και το σπουδαιότερο να μας πουν ποια είναι η προστιθέμενη αξία στην κοινωνία μας με αυτή την εκπαιδευτική επένδυση.

 

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι επενδύσεις στον πολιτισμό και στην παιδεία είναι από τις σοβαρότερες τοποθετήσεις χρημάτων. Όμως για να γίνουν αποδεκτές θα πρέπει να τεκμηριώνονται τα οφέλη τους, γιατί εάν δεν υπάρχουν οφέλη που επανεπενδύονται στο νησί τότε δεν κάνουμε τίποτε.

 

Αξίζει λοιπόν να μάθουμε. Γιατί μόνον έτσι η κοινωνία θα είναι συμπαραστάτης και αρωγός. Αξίζει δημόσια να ασκούμε κριτική γιατί μόνον έτσι αποφεύγουμε τα λάθη και γινόμαστε καλύτεροι