Μπανάνες ΤΣΙΚΙΤΑ. Μία ιστορία, έτσι για να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα

Και ποιός δεν έχει φάει μπανάνες Τσικίτα! Και ποιός δεν γεύτηκε την ομορφιά της. Και όμως κανένας από εμάς δεν γνωρίζει ότι αυτές οι μπανάνες έσταζαν αίμα, ότι ήταν το βρώμικο παιχνίδι των πολυεθνικών εις βάρος των φτωχών λαών του κόσμου.

Στις 13 Μαρτίου του 2007, στην Αμερική, η εταιρεία Chiquita Brands International  ( κληρονόμος της United Fruit) που παγκόσμια εμπορεύεται της μπανάνες συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων αφού παραδέχτηκε ότι χρηματοδοτούσε την φοβερή παραστρατιωτική τρομοκρατική οργάνωση της Κολομβίας την διαβόητη A.U.C

Οι τρομοκράτες παρείχαν προστασία στην εταιρεία από απεργίες δολοφονώντας εκατοντάδες συνδικαλιστές.   Η A.U.C.  ήταν υπεύθυνη για τις χειρότερες σφαγές αμάχων καλλιεργητών μπανάνας στην Κολομβία.

«Τα υψηλόβαθμα στελέχη της Chiquita γνώριζαν ότι η εταιρεία πλήρωνε την AUC και ότι αυτή ήταν μια βίαιη παραστρατιωτική οργάνωση», αποφάνθηκαν οι εισαγγελείς. Ο δικηγόρος που κατέθεσε τη μήνυση για λογαριασμό των οικογενειών είπε ότι η υποστήριξη της Chiquita στην AUC ξεπερνούσε τις απλές «πληρωμές προστασίας» και περιλάμβανε την αποστολή χιλιάδων όπλων.
Η Chiquita έχει πουλήσει την κολομβιανή θυγατρική της το 2004, αλλά συνεχίζει να αγοράζει κολομβιανές μπανάνες από ανεξάρτητους προμηθευτές. Και η περιπέτεια συνεχίζεται στα δικαστήρια…«

Αυτή η ιστορία δεν έχει καμία σχέση με την Νοβάρτις ούτε και με την Ουκρανία.