Αυτοδιοίκηση. Ενός κακού, μύρια έπονται. Αλλάζουν και πάλι όλα

Ο ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Εσωτερικών τον κ. Σκουρλέτη και χωρίς καμία σκέψη ή έστω πρόχειρη μελέτη, βασισμένη στην λογική της απόλυτης δημοκρατίας που την αντιπροσωπεύεται με ποσοστά και τους αριθμούς των ψήφων, προχώρησε στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και στην εκλογή των Βουλευτών.

Πίστευαν και ίσως συνεχίζουν να πιστεύουν μέχρι και σήμερα ότι με αυτό τον τρόπο η δημοκρατία μας θα εδραιωθεί αφού πέραν των άλλων θα υπάρχει σύγκλιση και συνεργασίες.

Δυστυχώς μελέτησαν από ιδεοληψία μόνο το εκλογικό σύστημα, και όχι το ισχύον σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων το οποίο είναι σκληρά συγκεντρωτικό, δημαρχοκεντρικό και η αλλαγή του είναι προϋπόθεση κάθε εκλογικού συστήματος. Ότι τα πάντα εξαρτώνται και ελέγχονται από τον Δήμαρχο, ο οποίος με την απλή αναλογική δεν μπορεί να δουλέψει.

Τελικά ήρθε η Νέα Δημοκρατία και για να μπορέσει να υπάρξει λειτουργία στους Δήμους προχώρησε στο δεύτερο κακό. Μετέφερε ουσιαστικές αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου στην Οικονομική Επιτροπή και παράλληλα άλλαξε την σύνθεση του από απλή αναλογική σε πλασματική πλειοψηφία της παράταξης του Δημάρχου.

Και σήμερα το δεύτερο κακό ακολουθεί και τρίτο που είναι η απόφαση του Γ’ τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας με το οποίο ακυρώνει τον νόμο της Νέας Δημοκρατίας ως αντισυνταγματικό αφού ο νομοθέτης όριζε ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική!

Μπορεί όπως λέγεται να μην υπάρξει πρόβλημα στις μέχρι σήμερα ληφθείσες αποφάσεις όμως είναι βέβαιο ότι η ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας θα επικυρώσει την πρώτη απόφαση της και ας ευχηθούμε αυτό να γίνει στο τέλος της θητείας του Δημάρχου. Εκτός και αν σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις με πρώτη του Δημάρχου επικρατήσει συνεννόηση και συνεργασία. 

Όσο για την απλή αναλογική. Φυσικά και συμφωνούμε, αλλά αφού πρώτα αλλάξει ριζικά το δημαρχοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων.