“Κωακή Γη” Μία επένδυση που καταρρέει και όλοι σιωπούν

Η “Κωακή γη” ήταν μια ελπιδοφόρα εταιρεία με επένδυση άνω των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στη περιοχή του Πυλίου, στο Μαρμάρι. Αυτή η επένδυση βρίσκεται σε δύσκολη θέση παρόλο που τα προϊόντα της είχαν εισέλθει στη αγορά της Κω.

Το γνωρίζουν οι πάντες αφού πλέον συζητιέται στα καφενεία. Πολίτες και υπεύθυνοι. Δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης.  Ξέρουν ότι καταρρέει μία επένδυση 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, 200 αγελάδες, με δεκάδες αιγοπρόβατα, με γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις άνω των 600 στρεμμάτων, με πλήρεις εγκαταστάσεις παραγωγής γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι πεθαίνουν οι αγελάδες. Ισχνές όπως οι πληγές του Φαραώ. Ο νεοσυσταθείς σύλλογος των κτηνοτρόφων μας ανησυχεί.  Οι οικολόγοι που ξέσκισαν την Φατμά σιωπούν και στα καφενεία ψιθυρίζουν. Οι υπηρεσίες που το γνωρίζουν σφυρίζουν αδιάφορα. Στα σφαγεία πάνε ζώα που έχουν να φάνε τουλάχιστον ένα μήνα, τα βλέπουν οι υπάλληλοι του Δήμου και του Επαρχείου και σιωπούν.

Μία επένδυση που σχετίζονταν με το μέλλον της κτηνοτροφικής και γεωργικής Κω καταρρέει και κανένας δεν ενδιαφέρεται. Δεν ασχολείται με τον σκληρό ανταγωνισμό που αφανίζει τον πρωτογενή τομέα. Μία επένδυση στο κτηνοτροφικό Πυλί που έπρεπε να αγκαλιάσουν όλοι οι Κώοι. Που ήταν η μελλοντική προοπτική του νησιού.

Δεν γνωρίζουμε εάν επιδοτήθηκε, γιατί εάν έγινε και αυτό και την αφήσαμε να καταρρεύσει κάτω από τον σκληρό και αθέμιτο ανταγωνισμό στον οποίο  επιβιώνουν τα μεγαθήρια,  τότε είμαστε συνυπεύθυνοι όλοι και κυρίως οι αρχές, αφού οι επιδοτήσεις προέρχονται από το υστέρημα του λαού.

Μας είπαν ότι οι αγελάδες και τα άλλα ζώα αργοπεθαίνουν. Κάποιοι υπεύθυνοι επιτέλους ας ασχοληθούν, ας τα σώσουν.  Μπορεί οι ιδιοκτήτες να έχουν κάποια ευθύνη, ίσως να βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, όμως η κοινωνία μας και κυρίως ο Δήμος και το Επαρχείο έχουν την μεγαλύτερη. 

Ας σταματήσουν λοιπόν τα ωραία και κούφια λόγια για την γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη και ας ασχοληθούν τουλάχιστον στο να μην πεθάνουν πάνω από 200 αγελάδες και μοσχαράκια. Ο Έπαρχος που έχει την ευθύνη του πρωτογενή τομέα και ο αντιδήμαρχος της κατ’ ευφημισμό κτηνοτροφικής ανάπτυξης πρέπει άμεσα να ασχοληθούν και να επιδιώξουν την διάσωση της επένδυσης.