ΣΟΣ. Η ΚΩΑΝ α.ε. οδηγείται δυστυχώς σε βαρέλι χρημάτων δίχως πάτο

Εάν ο Δήμαρχος μας σε κάποια ερώτηση του δημοσιογράφου στο Βήμα της Κω δεν απαντούσε με την φράση “ότι ο χρόνος θα δείξει αν καλώς επενδύσαμε σε αυτό το εγχείρημα” (της ΚΩΑΝ) δεν θα γράφαμε αυτό το άρθρο και μάλιστα μετά από συζήτηση στην συντακτική ομάδα αφού είναι γνωστό ότι δεν θέλουμε να αναμειχτούμε με τις λαθεμένες πολιτικές απόψεις και πρακτικές της αντιπολίτευσης.

Έχει περάσει κοντά ένας χρόνος από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος και ξεκίνησε η δημιουργία της ΚΩΑΝ. Είναι αρκετός για να μας δείξει που πάει το πράγμα και δεν χρειάζεται άλλος χρόνος όπως λέει ο Δήμαρχος.

Αυτές οι Ανώνυμες Εταιρείες έγιναν γιατί οι Δήμοι είχαν ελλείμματα προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες και στις πολεοδομίες τους. Και αντί η κυβέρνηση να εγκρίνει τις απαραίτητες προσλήψεις μηχανικών για να σηκώσουν οι υπηρεσίες του Δήμου το βάρος της σύνταξης μελετών και κατασκευής έργων, οδήγησε τους Δήμους κάτω από αυτήν την πίεση της ανεπάρκειας των δημοτικών υπηρεσιών τους και κάτω από την ανάγκη παρουσίασης έργων, στην παράδοση των μελετών και των κατασκευών στους ιδιώτες.

Σε αυτήν ακριβώς την φάκα μπήκε και ο Δήμος μας και μάλιστα μέχρι σήμερα χαίρεται που είναι μέσα στην φάκα αφού εδώ και 8 μήνες αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού στην ΚΩΑΝ, αντί για 6 μήνες να τους εκπαιδεύσει στους κανόνες των δημοσίων έργων, αντί να επενδύσει στην αξιοποίηση του πλούσιου ανθρώπινου δυναμικού μας και μάλιστα να δεσμευτεί για συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Είναι γνωστό ακόμα και στους πρωτοετείς φοιτητές ότι κάθε επιχείρηση ακόμα και η τελευταία, η πιο μικρή, χρειάζεται χρόνο για να στηθεί και να αποδώσει κέρδη.

Αντί λοιπόν να στήσει έναν μηχανισμό ικανό να συντάσσει μελέτες και να επιβλέπει τα έργα, δηλαδή ένα μηχανισμό πάνω από 25 στελέχη, δίνει πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ για μικρομελετούλες που θα συντάξουν ιδιώτες!

300 χιλιάδες ευρώ είναι η μισθοδοσία δέκα στελεχών (νέων ντόπιων επιστημόνων) και η επιμόρφωση τους για 6 μήνες. Αυτός ο σοβαρός μηχανισμός τους επόμενους έξη μήνες θα έφτιαχνε μελέτες αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Μελέτες που θα φτιάχνονταν από τους ίδιους που θα επέβλεπαν και τα έργα που θα δημοπρατούσαν! 

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος κ. Δήμαρχε. Ή τώρα θα σταματήσεις τις χρηματοδοτήσεις στην ΚΩΑΝ που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συντάξει καμιά μελέτη και να προχωρήσεις στην πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών της ΚΩΑΝ αορίστου διάρκειας με παράλληλα 6μηνη επιμόρφωση τους στο άδυτα των νόμων των δημοσίων μελετών και έργων ή σου λέμε ότι αυτό που φτιάχτηκε είναι ένα βαρέλι χρημάτων χωρίς πάτο, όμηρο της κάθε δημοτικής αρχής που θα κλείνει και θα ανοίγει την στρόφιγγα ανάλογα με τις πολιτικές τις επιδιώξεις.

Ιδιαίτερα για το τελευταίο, της τύχης της ΚΩΑΝ ανάλογα με τον εκάστοτε Δήμαρχο, αξίζει τώρα μια σοβαρή προσέγγιση που απαιτεί χρόνο και χρήμα για να στεριώσει αφού φυσικά θα έχει και την ευρύτερη συναίνεση πέραν της καλής πίστης της στην κοινωνία.