Στους Δήμους, έρχεται το σύστημα “πληρώνω όσο πετάω” στα απορρίμματα

 Σε ένα χρόνο από σήμερα και το αργότερο μέχρι το 2027 οι δήμοι της Ελλάδας θα κληθούν να εφαρμόσουν το σύστημα «Πληρώνω όσο πετάω» γνωστό στη διεθνή κοινότητα ως «pay-as-you-throw» (PAYT) με στόχο την εμπλοκή όσων τα παράγουν. Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που εισήχθη στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο πριν από λίγους μήνες και αποτελεί ουσιαστικά ένα οικονομικό εργαλείο το οποίο εφαρμόζει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» χρεώνοντας τους κατοίκους των δήμων ανάλογα με την ποσότητα των αποβλήτων που παράγουν και στέλνουν προς διαχείριση σε τρίτους. 

Είναι ένα δίκαιο σύστημα αφού με αυτό οι πολίτες θα χρεώνονται τα τέλη καθαριότητας από τον Δήμο ανάλογα με την ποσότητα και τον διαχωρισμό τους και όχι με τα τετραγωνικά.

Είναι επίσης ένα σωστό μέτρο αφού οι πολίτες για να μειώσουν τα τέλη τους θα υποχρεωθούν από μόνοι τους να ανακυκλώνουν τα υλικά και άρα να εφαρμοστεί εκ των πραγμάτων η διαλογή στην πηγή.

Για την εφαρμογή του νέου συστήματος το πρώτο που θα συμβεί είναι η κατάργηση της είσπραξης των τελών μέσω της ΔΕΗ. Είναι μια αναπόφευκτη εξέλιξη για την οποία οι Δήμαρχοι ήταν πάντα πολέμιοι αλλά η οδηγία της Ε.Ε. από το 1998 κάποτε έπρεπε να εφαρμοστεί.

Ο Δήμος οφείλει άμεσα να σχεδιάσει την εφαρμογή του νέου συστήματος. Δεν γίνεται να το βάλει στις καλένδες της γραφειοκρατίας ή να το μεταθέσει στους επόμενους. Και πρέπει να το δει ως ευκαιρία σχεδιασμού και άλλων εφαρμογών αφού αυτό το σύστημα δεν μπορεί να είναι ανώνυμο καταργούμενων των τετραγωνικών και της είσπραξης από την ΔΕΗ, αλλά επώνυμο ανά πολίτη και καθημερινό.

Και να το εφαρμόσει τώρα, γιατί και αυτή η νομοθεσία της κυβέρνησης είναι ενταγμένη στο μεγάλο σχέδιο ιδιωτικοποίησης των απορριμμάτων.