Ο Περιφερειάρχης. Η αντιπλημμυρική θωράκιση. Η άγνοια. Και το δούλεμα

Με στόμφο δέκα καρδιναλίων ο αγαπητός κ. Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια του θωρακίζει την Κω έναντι των πλημμυρικών φαινομένων!

 

Και θωρακίζεται η Κως γιατί υπέγραψε μια εργολαβία με τον ανάδοχο για την εκτέλεση του έργου “Καθαρισμός ρεμάτων νήσων Κω και Νισύρου για χρονικό διάστημα τριών ετών” ύψους 886.154,07 ευρώ!

 

Έναν φοιτητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου να ρωτούσε ο κ. Περιφερειάρχης θα του έλεγε ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα και η αντιμετώπιση τους είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα με δεκάδες παραμέτρους.

 

Το πρώτο που θα ρωτούσε ο φοιτητής είναι οι κλίσεις των κατοικημένων περιοχών και ο βαθμός προστασίας των δασών που τα περιβάλλουν!  Και στην Κω πέραν της εγκατάλειψης τους δεν υπάρχει ούτε ένας Δασάρχης

 

Και το δεύτερο που θα ζητούσε είναι η αποτύπωση της κατάστασης των ποταμών και χειμάρρων και κυρίως η ανθρώπινες παρεμβάσεις που αλλοίωσαν τις φυσικές ροές των υδάτων, ιδίως στην κατάληξη τους και φυσικά η αποκατάσταση τους! 

 

Και αυτά τα δύο είναι τα άκρως απαραίτητα,  γιατί στην περίπτωση καταστροφής των δασών της Κω και στην μη διαπλάτυνση των απορροών των ποταμών και χειμάρρων στην τελική τους κατάληξη στη θάλασσα, οι καταστροφές θα είναι τεράστιες.

 

Ο καθαρισμός λοιπόν των ρεμάτων με μια εργολαβία  300 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο έγινε μέγα έργο και προσφορά στους κατοίκους της Κω, όταν εδώ και δεκάδες χρόνια εκ των ενόντων και με δικά τους μέσα ο Δήμος και οι Κοινότητες μαζί με πολίτες τα καθάριζαν…

 

300 χιλιάδες τον πρώτο χρόνο για τον καθαρισμό όταν με αυτά θα αγόραζαν οι Δήμοι 6 φορτηγά και μηχανήματα και θα μισθοδοτούσαν 5 χειριστές και οδηγούς…. Και τον δεύτερο χρόνο 15 χειριστές…