Λουκέτο ή συγχώνευση. Ένα δίλημμα σε 700 χιλιάδες οικογενειάρχες

Στην Ελλάδα σχεδόν 700 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές και απασχολούν μέχρι δέκα εργαζόμενους.

Σε όλους αυτούς τους οικογενειάρχες η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει βάζει ένα πολύ σοβαρό δίλημμα. Να συγχωνευτούν εάν θέλουν να επιβιώσουν.

Το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει κίνητρα που σχετίζονται με δανειοδοτήσεις αλλά και μείωση φόρου στα εταιρικά σχήματα μέχρι 30%! Σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως γιατρούς λογιστές, δικηγόρους, μηχανικούς που θα συγχωνευτούν και θα συστήσουν εταιρεία.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι με τα εταιρικά σχήματα θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή. ιδίως του ΦΠΑ, που σήμερα ξεπερνά τα 6 δις ευρώ και φυσικά έχει ως πρόσχημα την επιβίωση των σημερινών μικρών επιχειρήσεων μπροστά στον σκληρό ανταγωνισμό και την λαίλαπα των πολυεθνικών.

Στην Ελλάδα, ενός ανύπαρκτου κρατικού προστατευτικού μηχανισμού, όπου τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές ανθίζουν και ευεργετούνται, καλούνται οι οικογενειάρχες επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να συνεργαστούν για να μην γίνουν δήθεν θύματα τις εξέλιξης των ισχυρών.

Και φυσικά μαζί με τα λουκέτα θα εξαφανιστεί μια και καλή η ομορφιά της γειτονιάς και της ανθρωπιάς και θα επικρατήσει η σιωπή και η ανωνυμία.