Στους ιδιώτες και ο ΕΟΠΥΥ. Στο τέλος δεν θα μείνει τίποτε στα χέρια του Δημοσίου

Όπως αποκάλυψε το ethnos.gr η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη διάταξη με την οποία προβλέπεται η παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα μπορούν να ελέγχουν από τις δαπάνες του Οργανισμού, μέχρι και τα περιουσιακά του στοιχεία. Πρόκειται προφανώς για μία νέα κατεύθυνση που δίνεται στους δημόσιους φορείς υγείας. Θυμίζουμε, άλλωστε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατες δηλώσεις του, διαμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας θα συνεχιστεί, αφού κατά τη διάρκεια της πανδημίας απεδείχθη, όπως είπε, αποτελεσματική. Υπενθυμίζεται, ότι τους προηγούμενους μήνες είχαν μισθωθεί ιδιωτικές κλινικές οι οποίες εφημέρευαν για λογαριασμό του ΕΣΥ ώστε να νοσηλεύουν ασθενείς τόσο με covid όσο και non covid.  

Οι αλλαγές πάντως που προωθούνται περιγράφονται ως εξής στη διάταξη η οποία διακινείται ως επτασφράγιστο μυστικό:   «Ο ΕΟΠΥΥ δύναται  ύστερα από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου να αναθέτει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τις ακόλουθες εργασίες:  

α) Τη μελέτη, καταγραφή, αποτίμηση, αξιολόγηση και υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων  

β) Τη διοικητική και οικονομική οργάνωση των υπηρεσιών τους  

γ) Το κλείσιμο των ισολογισμών – απολογισμών και τη λογιστική εν γένει ενημέρωση  

δ) Την καταχώρηση και επεξεργασία στοιχείων στα μηχανογραφικά τους προγράμματα  

ε) Τον έλεγχο των δαπανών υγείας  

στ) την εκπόνηση νομικών σχεδίων, διακηρύξεων, συμβατικών κειμένων και νομικών μελετών επί των ζητημάτων που άπτονται ιδίως των Διευθύνσεων Προμηθειών, Συμβάσεων και Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων του Οργανισμού».