Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο ίδιο τσουβάλι για την απλή αναλογική στους Δήμους

Η κυβέρνηση αποκαθιστά με το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε προχθές στην Βουλή το πλειοψηφικό σύστημα εκλογών στους Δήμου. Η απλή αναλογική που πρότεινε ο Σκουρλέτης και ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον παρελθόν.

Μια απλή αναλογική που παρεξηγήθηκε, εφαρμόστηκε χωρίς να αλλάξει το δημαρχοκεντρικό σύστημα εξουσίας  που οδήγησε τους περισσότερους Δήμους όπως και τον δικό μας στην ακυβερνησία.

Η κυβέρνηση ορθά λοιπόν αποκαθιστά την τάξη της εξουσίας του Δημάρχου με την ισχύ του και στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην συζήτηση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ Ραγκούσης  υπογραμμίζει ότι με το νομοσχέδιο αφαιρείται με το πλειοψηφικό σύστημα η δύναμη, ο λόγος και η εξουσία από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος και παραβλέπει ότι την εξουσία την έχει μόνο ο Δήμαρχος σύμφωνα με το ισχύον σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων.

Ο δε συμπατριώτης μας Κώστας Σκανδαλίδης εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι το 43% με το οποίο θα εκλέγεται ο Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή δεν του παρέχει δημοκρατική νομιμοποίηση, όπως αν ήταν το 50+1, όταν όλο το σύστημα διοίκησης των Δήμων στηρίζεται με νόμους του παρελθόντος στην εξουσία του Δημάρχου. Φυσικά και αναφέρει την αναγκαιότητα μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στα συλλογικά όργανα, αλλά αυτή η πρόταση συνδέεται με το σύνολο της φιλοσοφίας του συστήματος διακυβέρνησης των Δήμων.

Ο Δήμαρχος είναι ο προϊστάμενος όλων των υπαλλήλων. Ο Δήμαρχος επιλέγει τους αντιδημάρχους και τους εκχωρεί αρμοδιότητες του. Άρα ο Δήμαρχος καθορίζει και την επιλογή των προέδρων και ο Δήμαρχος είναι υπεύθυνος απέναντι του νόμου.

Φυσικά και η απλή αναλογική είναι το δημοκρατικότερο εκλογικό σύστημα. Αλλά για να εφαρμοστεί θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν τα συστήματα εξουσιών και να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες και άρα και οι ευθύνες στα συλλογικά όργανα και όχι στον Δήμαρχο.