11 Μαΐου. Η Δίκη του Δήμου της Κω εναντίον του Κ. Καίσερλη αλλά και του κ. Νικηταρά

Πήραμε και δημοσιεύουμε την επιστολή του κ. Κ. Καίσερλη, ενός ανθρώπου που μας έδειξε και άλλους δρόμους επιλογών της κοινωνίας μας

“Προχθές κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο της Κω το υπόμνημα του Δήμου μας, εν όψει της εκδίκασης της αγωγής του Δήμου στις 11 Μαΐου, εναντίον 30 πολιτών μεταξύ των οποίων και του Δημάρχου κ. Νικηταρά! στην υπόθεση παραχώρησης της Αίγλης, με το οποίο η σημερινή Δημοτική Αρχή, δηλαδή ο κ. Νικηταράς!, καταθέτει επακριβώς τις αιτιάσεις που κατατέθηκαν από τον κ. Κυρίτση στην πρώτη δικάσιμο το 2016 και φυσικά ζητά την καταδίκη μας!

Ήταν μια πολιτική δίωξη που τελικά οδήγησε στην αποτυχία πολιτικών ιδεών και στόχων  που επιδίωξα να εφαρμόσω ερχόμενος από την άλλη όχθη, όπου όπως γράφω ενσυνείδητα στο βιβλίο μου, αφού τα έζησα “Εκεί, στην άλλη όχθη των κομμάτων και των κυβερνήσεων για να επιβιώσεις πρέπει να έχεις γεννηθεί εκεί. Αλλά και αν πας, πρέπει να ξέρεις ότι εκεί είναι νόμιμος ο κανιβαλισμός και η ανθρωποφαγία”

Αφιερώνοντας στους ελάχιστους που τότε πίστεψαν στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις αυτά που στον πρώτο ενιαίο Δήμο του νησιού μας είπα το 2011, εύχομαι να μην ζήσουν οι απόγονοι μας αυτά που οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας προβλέπουν για την κατάντια της γης εξ αιτίας της αδηφαγίας των πλούσιων και του ατομικισμού της επιβίωσης. 

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας μεταφέρω τις απόψεις μας και τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται με την ευκαιρία της παρουσίασης του προγράμματος της Κοινωνικής Οικονομίας «Κως- Ασπίς».

Είμαστε βέβαιοι ότι όσο καθυστερούμε την προώθηση συνεργατικών τοπικών επιχειρηματικών αλυσίδων, τόσο πιο ευάλωτοι γινόμαστε στις μεγάλες εξωτοπικές επιχειρήσεις.

Είμαστε βέβαιοι ότι όσο καθυστερούμε τις συνεργασίες μεταξύ μας, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό, τόσο θα βρίσκονται ξένες δυνάμεις να εκμεταλλεύονται τον δικό μας τοπικό πλούτο.

Είμαστε βέβαιοι ότι όσο καθυστερούμε την δημιουργία καινοτόμων και σύγχρονων μορφών επιχειρήσεων, τόσο θα βρίσκονται άλλες δυνάμεις που θα τις δημιουργήσουν.

Οι εξελίξεις, μας λένε καθαρά ότι το κράτος έχει υποκατασταθεί από διοικήσεις πέρα από αυτό και άρα η ισχυροποίηση της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών είναι η μόνη διέξοδος.

Μέσα στο πλαίσιο των ευθυνών μας, που πηγάζουν από το Σύνταγμα και τους Νόμους για την μέριμνα της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου μας, επιλέξαμε με αποφάσεις του κυρίαρχου Δημοτικού Συμβουλίου ως μέσο και εργαλείο τις Επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας.

Για μας οι Επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας, οι Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, οι Κοινοπραξίες και οι Ομάδες Παραγωγών είναι ένα κίνημα αλληλεγγύης και συνεργασίας και ένας νέος δρόμος που θα αγωνιστούμε να τον ανοίξουμε όσες δυσκολίες και εμπόδια και αν υπάρχουν.

Το οφείλουμε στους επιχειρηματίες μας που δημιούργησαν το τουριστικό θαύμα της Κω τα τελευταία 30 χρόνια.

Το οφείλουμε στους νέους επιστήμονες μας πάνω στους οποίους επενδύθηκαν τα όνειρα και οι ελπίδες της αυριανής Κω.

Οι αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και οι μεταρρυθμίσεις που όλοι ευαγγελίζονται, απαιτούν πίστη και τόλμη.

Καλούμε τους νέους και τις νέες μας να συμμετάσχουν, να σκεφτούν και να δημιουργήσουν.

Η Δημοτική Αρχή θα είναι κοντά τους με όλα τα μέσα και όλες τις δυνάμεις της. Και θα αγωνιστεί μαζί τους για να επιτύχουμε αυτό που μας ανήκει:

«Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας»

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία Κώστας Καϊσερλης”