Ο ελληνισμός του εξωτερικού. Η αξιοποίηση του. Η συμμετοχή τους στις εκλογές.

Μια πολύ σημαντική προσέγγιση του θέματος της αξιοποίησης του Ελληνισμού της διασποράς και της συμμετοχής τους στην επίλυση θεμάτων της αμυντικής διπλωματίας και άσκησης σύγχρονων μεθόδων εξωτερικής πολιτικής παρουσίασε ο συμπατριώτης μας Βουλευτής κ. Κόνσολας στην Βουλή των Ελλήνων.

Ο κ. Κόνσολας με την σοβαρή ομιλία του μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε τις δικές μας παρατηρήσεις στο τεράστιο θέμα της αναγκαίας διατήρησης των δεσμών της πατρίδας με τους απόδημους.

Τελευταία και εξ αιτίας της δεδομένης πλέον συμμετοχής των Ελλήνων μεταναστών μας στις προσεχείς Βουλευτικές εκλογές έχει ξεκινήσει μια έντονη κινητικότητα των κομμάτων και κυρίως της κυβέρνησης που έχει ως αποκλειστικό στόχο την ψηφοθηρία. 

Εάν αυτό υπερισχύσει είναι βέβαιο ότι η ζημιά που θα γίνει στο τεράστιο θέμα και πρόβλημα της διατήρησης των δεσμών των αποδήμων με την Ελλάδα που κυρίως σχετίζεται με την γλώσσα, την θρησκεία και τα πατροπαράδοτα έθιμα θα είναι τεράστια.

Το θέμα της δημιουργίας Λόμπυ για την υποστήριξη των εθνικών μας επιδιώξεων που τίθεται ως επικάλυψη και δικαιολογία της απόφασης για την συμμετοχή των αποδήμων μας στις εθνικές εκλογές είναι σχεδόν ανύπαρκτο, αφού οι απόδημοι μας ιδιαίτερα στις μακρινές ηπείρους ηλικιακά φτάνουν την τρίτη γενιά και η ενσωμάτωση τους στα κράτη της διαμονής τους είναι απόλυτη και ουσιαστική.

Μια συμμετοχή αποδήμων στο εθνικό μας κοινοβούλιο στην ουσία θα δημιουργήσει αντίθετο λόμπυ από αυτό που νομίζουμε, αφού στην πράξη θα υπάρξει πίεση εκ των έσω υπέρ των συμφερόντων των κρατών από τα οποία προέρχονται οι βουλευτές απόδημοι και στα οποία είναι πολίτες!

Δυστυχώς προτάσσουμε το κομματικό συμφέρον θεωρώντας ότι και οι απόδημοι είναι ένα από τα εργαλεία της μικροκομματικής επιδίωξης. Σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε την νομοτελειακή εξέλιξη της πλήρους ενσωμάτωσης των αποδήμων στην νέα πατρίδα τους, αλλά μετά βεβαιότητας οι κομματικές συγκρούσεις θα τους πληγώσουν. 

Αντίθετα η ενίσχυση πολιτικών και δράσεων για την διατήρηση των βασικών στοιχείων που θα συγκρατήσουν την αφομοίωση των αποδήμων μας στην νέα τους πατρίδα έστω και για μια, δυο ακόμα επόμενες γενιές,  πρέπει να είναι η μοναδική υποχρέωση μας.