Και τι δεν ακούσαμε από τους Τούρκους για την Γαλλία και τον Μακρόν. Και τι δεν είπε για την Τουρκία ο Μακρόν.
Και όμως προχθές στην διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Μακρόν με τον Ερντογάν ειπώθηκε ότι η διμερής συνεργασία έχει πολλές σοβαρές προοπτικές!
Το ίδιο έγινε και με την Αίγυπτο με την οποία η Τουρκία έχει τεράστιες διαφορές.
Και όμως ο Ερντογάν ζήτησε την έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών εκμετάλλευσης!
Γιορτάζουμε φέτος τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας μας και ακόμα δεν έχουμε μάθει ότι η συμμαχίες μεταξύ των κρατών δεν στηρίζονται σε ανθρώπινες σχέσεις αλλά σε οικονομικά συμφέροντα!
Για ποια ευρωπαϊκά σύνορα μιλάμε. Για ποιές αιώνιες αγάπες και μίσους. Για τους ισχυρούς ισχύει το φέρε και για τους αδύνατους όπως εμείς το πάρε.
Σίγουρα υπάρχει κάποιες υποχρεώσεις μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. αλλά δεν πρόκειται με τίποτε να υλοποιηθούν όταν το πάρε από τον άλλον είναι περισσότερο.
Γι’ αυτό και επιμένουμε ότι οι σχέσεις των κρατών που έχουν διαφορές επιλύονται με διάλογο και μόνο απευθείας.
Σίγουρα κάτι θα δώσεις, αλλά και κάτι θα πάρεις. Ενώ με τους τρίτους θα δίνεις και όταν ο άλλος δώσει περισσότερα εσύ δεν θα πάρεις τίποτε…
Κανένας από τις δύο χώρες δεν επιθυμεί τον πόλεμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προετοιμάζεσαι. Αλλά οι σοφοί ηγέτες συνδιαλέγονται, αφού έχει αποδειχθεί ότι και για τους δύο λαούς η ακραία πολεμική προετοιμασία είναι εις βάρος της κοινωνικής και οικονομικής τους ανάπτυξης.