Επανέρχεται το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα στους Δήμους. Το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που επιδιορθώνει η ΝΔ

Το συγκεντρωτικό δημαρχοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης που νόμισε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι καταργεί με την απλή αναλογική και το επαναφέρει στην τάξη η ΝΔ, ήταν και θα παραμείνει η ραχοκοκαλιά στην διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων.

Από την μεταπολίτευση και μετά τα συστήματα διοίκησης των Δήμων είναι αυστηρά συγκεντρωτικά. Μονοπρόσωπα! Ο Δήμαρχος είναι προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών, ο Δήμαρχος μεταβιβάζει και αφαιρεί αρμοδιότητες, ο Δήμαρχος καθορίζει με έμμεσο τρόπο την σύνθεση των διοικήσεων των οργανισμών του Δήμου!

Σε αυτό το μονοπρόσωπο συγκεντρωτικό σύστημα εξουσίας και διακυβέρνησης όπου ο μοναδικός υπεύθυνος είναι ο επικεφαλής της παράταξης και Δήμαρχος δεν γίνεται να εφαρμόσεις την απλή αναλογική!

Η απλή αναλογική που είναι το δημοκρατικότερο και δικαιότερο σύστημα εκπροσώπησης της βούλησης του λαού, για να υπάρξει πρέπει πρώτα να αλλάξει το συγκεντρωτικό δημαρχοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης

Πρέπει να μεταφερθούν ευθύνες και αρμοδιότητες με νόμο και όχι από τον Δήμαρχο στους συμβούλους ή σε ομάδες συμβούλων. Και ταυτόχρονα θα πρέπει να διαχωριστούν απόλυτα οι σχέσεις και οι εξαρτήσεις των αιρετών με τους υπαλλήλους, και τον δήμαρχο ως προϊστάμενο των υπαλλήλων!!!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό τον κ. Σκουρλέτη, εφαρμόζοντας την απλή αναλογική, χωρίς να αλλάξει τα συστήματα διακυβέρνησης, στην πράξη δυναμίτισε την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων και το σοβαρότερο ενίσχυσε το οπλοστάσιο των πολέμιων της αναλογικής δημοκρατικής εκπροσώπησης των πολιτών!

Πολύ δεν περισσότερο, υποχρέωσε την ΝΔ να υποβαθμίσει το κυρίαρχο όργανο του Δήμου, που είναι το δημοτικό συμβούλιο και να μεταφέρει ουσιαστικές αρμοδιότητες σε υποδεέστερα όργανα όπου, ω του θαύματος, δεν ίσχυε η απλή αναλογική!  

Άφησε έναν κυρίαρχο εξ αιτίας του συγκεντρωτικού συστήματος διακυβέρνησης των Δήμων, Δήμαρχο, όμηρο σε πλειοψηφίες πολιτών, εκλεγμένων μεν, ανεύθυνων σύμφωνα με τον νόμο δε!

Μέχρι σήμερα και στην διακυβέρνηση της χώρας και στην διακυβέρνηση των Δήμων οι πάντες συζητούν για τα εκλογικά συστήματα, αλλά κανένας δεν μας λέει ότι αυτά συνδέονται απόλυτα με τα συστήματα διακυβέρνησης, Αλλαγές που πρέπει να προηγηθούν των εκλογικών συστημάτων.

Η ΝΔ έρχεται ορθά να αποκαταστήσει την τάξη στο υφιστάμενο δημαρχοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης καθορίζοντας το εκλογικό σύστημα πλειοψηφικό, προσφέροντας με την πρόταση αλλαγής της εκλογικής νομοθεσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο απόλυτη πλειοψηφία συμβούλων. 

Όμως δυστυχώς και οι δύο, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, αλλά και τα λοιπά κόμματα μέχρι σήμερα δεν έχουν να επιδείξουν προβληματισμούς και τάσεις αλλαγής των συγκεντρωτικών συστημάτων διακυβέρνησης των Δήμων που θα βάλουν στο πολιτικό τοπικό παιχνίδι  περισσότερους του ενός πολιτών και θα αναδείξουν  τον πλουραλισμό, τις συνεργασίες και τις ανεκμετάλλευτες ανθρώπινες δυνάμεις. Δηλαδή την ουσιαστική δημοκρατία!