
Μπορεί ο Βουλευτής και υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης να άφησε βαθειά χαραγμένα τα σημάδια της πορείας του στον δρόμο ανάπτυξης της Κω στην μεταπολιτευτική περίοδο των 40 χρόνων, αλλά η πρόταση του και η προσφορά του ως πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος για το μέλλον της Κω θα μείνει ως επισφράγιση της μεγάλης πορείας του.
Με μια προσωπική του απόφαση ως πρόεδρος του ΔΙΙΚΩ παραχώρησε τα ακίνητα του Ιδρύματος στο Υπουργείο Υγείας για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου.
Ήταν προσωπική του υπόθεση; Όχι φυσικά.
Ήταν μια επιστροφή της σημερινής Κω που δυστυχώς αποτελεί μία κουκίδα, σχεδόν ανώνυμη, στην παγκοσμιοποιημένη ιατρική κοινότητα, στην μοναδικότητα της Κω στον τότε, πριν από 2.500 χρόνια, παγκόσμιο χώρο της γέννησης της νέας σύγχρονης ιατρικής.
Η πρόταση του υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη να κατασκευαστεί το νέο νοσοκομείο εκεί ακριβώς που ο Κώος Ιπποκράτης δημιούργησε και ανέδειξε την σύγχρονη ιατρική σκέψη, ιδεολογία και πρακτική δεν ήταν μια τυχαία σκέψη και απόφαση.
Δίπλα στο Ασκληπιείο. Στο μεγαλύτερο θεραπευτήριο της αρχαιότητας. Δίπλα στο Ασκληπιείο. Στην μεγαλύτερη ιατρική σχολή του κόσμου. Δίπλα στο Ασκληπιείο. Στην ανυπέρβλητη περιβαλλοντικά ως τοποθεσία για θεραπευτήριο θέση.
Ο Αριστοτέλης Παυλίδης δεν βρήκε μπροστά του ξαφνικά κάποια οικόπεδα και είπε ότι είναι ευκαιρία να τα παραχωρήσει μπας και γίνει ένα νοσοκομείο.
Μελέτησε την ιστορία. Είδε το μέλλον. Συνδύασε τον ένα στόχο, αυτού του νοσοκομείου, με τον άλλο της ιατρικής σχολής. και τον άλλο της αποστολής του Ιδρύματος και τον άλλον του σεβασμού στον πατέρα της ιατρικής, αλλά και τον άλλο της χωροταξίας και του περιβάλλοντος.
Στην ουσία είδε την Κω όπως την είδαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας. Όπου οι αποστάσεις ήταν απείρως μεγαλύτερες και όμως σημάδεψαν την περιοχή του Ασκληπιείου ως την καλύτερη στον τότε γνωστό κόσμο!
Την πρόταση του αξίζει να την λάβουμε σοβαρά υπόψη. Άλλωστε ο Αριστοτέλης Παυλίδης δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα.