Κατερίνα Παπαθωμα-Μαστοροπούλου. Μία επώνυμη γνώμη για τον Σ.Μανούση

Η κυρία Παπαθωμά – Μαστοροπούλου δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος που όπως όλοι μας έχουμε απόψεις για όλα τα θέματα και τις συζητάμε στο καφενείο.

Η κυρία Παπαθωμα, συμπατριώτισσα μας από την Αντιμάχεια είναι Φιλόλογος Αρχαιολόγος και Λέκτωρ Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γνωστή για τις θέσεις της στα θέματα της επιστήμης της και τολμηρή στις απόψεις της στα κοινωνικά κυρίως θέματα του νησιού μας.

Η κυρία Παπαθωμά είχε το επιστημονικό και ανθρώπινο θάρρος να δημοσιεύσει στο Βήμα της Κω την γνώμη της για τον κ. Νίκο Μανούση και για τον πατέρα του π. Βουλευτή της Ένωσης Κέντρου συγχωρεμένο Σταμάτη Μανούση. 

Μέχρις εδώ όλα ήταν φυσιολογικά και κάθε άλλη άποψη θα έπρεπε να σταλεί στην εφημερίδα επώνυμα. Πράγμα που δεν έγινε. Αντίθετα δημοσιεύτηκε η ίδια επιστολή στην αγαπητή aegean όπου τα σχόλια είναι ανώνυμα με αποτέλεσμα αυτό που είδαμε όλοι μας. Τον ευτελισμό ενός διαλόγου για ένα σοβαρό θέμα.

Διαβάζοντας την επιστολή της αντιλαμβανόμαστε ότι η πρόθεση της δεν ήταν η υπενθύμιση της τότε αποστασίας στην οποία συμμετείχε και ο πατέρας του κ. Νίκου Μανούση, όταν στράφηκε εναντίον του συνόλου του δημοκρατικού λαού της Κω που τον ψήφισε ως Βουλευτή της Ένωσης Κέντρου.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η ιστορία ούτε παραγράφεται, ούτε παραποιείται και η τότε αποστασία θα παραμένει για τον λαό της Κω αποστασία. Και ο Σταμάτης Μανούσης θα ονομάζεται όσο ζουν οι τότε πολίτες που τον σήκωναν στα χέρια και οι απόγονοι τους, αποστάτης. Τους πρόδωσε μέσα σε μια βραδιά.

Νομίζουμε ότι το ζητούμενο για την κ. Παπαθωμά ήταν άλλο. Ήταν η καταγγελία της ευκολίας με την οποία αρκετοί συνδημότες μας, με την καλή τους καρδιά και την ευγένεια τους, υποχωρούν στις παρακλήσεις του κ. Νίκου Μανούση που δικαιολογημένα επιθυμεί να δικαιώσει τον πατέρα του και προτείνουν την ηθική αποκατάσταση του ως ενός ανθρώπου που πράγματι βοήθησε αρκετούς συμπατριώτες μας, ως γιατρός και κλινικάρχης.

Η κυρία Παπαθωμά καυτηριάζει τις απόψεις και τις θέσεις συμπατριωτών μας που ελαφρά την καρδίαν αποφασίζουν και προτείνουν θέματα για το οποία αγνοούν την σκοπιμότητα της ωφέλειας τους και τι υποκρύπτουν και μάλιστα όταν αυτά σχετίζονται με την πολιτική και την δημοκρατία με κίνδυνο την παραποίηση της ιστορίας.

Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αν ρωτήσετε τους συμβούλους που ψήφισαν να παραχωρηθεί κενοτάφιο προς τιμήν του Σταμάτη Μανούση σε χώρο περίβλεπτο στο νέο νεκροταφείο θα σας πουν οι περισσότεροι από τους μισούς, ακόμα και ο τότε Δήμαρχος,  ότι πράγματι ήταν αποστάτης που πρόδωσε τότε τον δημοκρατικό λαό της Κω.