Ο Συνδικαλισμός και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω

Διαβάσαμε στα μέσα ενημέρωσης της Κω την ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων του νησιού μας. Ενός σωματείου εργαζομένων που αφορά χιλιάδες υπαλλήλους του σοβαρότερου οικονομικού και αναπτυξιακού τομέα της Κω!

Με την συγκρότηση τους σε σώμα διοίκησης, εννέα συμπατριώτες μας, ανέλαβαν την ευθύνη υποστήριξης των δικαιωμάτων όλων αυτών των εργαζομένων, των χιλιάδων! 

Αυτή η προσφορά δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη.

Ο τομέας του τουρισμού έχει περάσει σε άλλες πρακτικές από αυτές του παρελθόντος. Το ίδιο ισχύει και για τα συνδικαλιστικά κινήματα. Στο παρελθόν οι επιχειρήσεις ήταν αποκλειστικά οικογενειακές και οι υπάλληλοι τους ήταν μέλη της ίδια οικογένειας τις περισσότερες φορές.

Υπήρχε εκμετάλλευση; Πάντοτε θα υπάρχει εκμετάλλευση και γι’ αυτό υπάρχουν οι ρυθμιστικοί παράγοντες. Από την μία η κυβέρνηση και από την άλλη ο συνδικαλισμός.

Η κυβέρνηση που τις περισσότερες φορές κλείνει τα μάτια στον λεγόμενο επενδυτή που κινεί την οικονομία και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι συνδικαλιστές, που στο παρελθόν έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και που σήμερα βρίσκονται μόνοι μέσα σε ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό και άγονο με αυτό του παρελθόντος.

Η συλλογικότητες έπαψαν να υπάρχουν. Ο ατομικισμός κυριαρχεί, το όφελος για την επιβίωση γίνεται ατομική υπόθεση και άρα ο εργαζόμενος εύκολο θύμα.

Πολλές οι αιτίες που δεν είναι της στιγμής της ανάλυσης. Δύσκολο το πισωγύρισμα. Συνδέονται με τα κόμματα και τις κυβερνήσεις; Φυσικά και συνδέονται. Αλλά είναι και πολλές άλλες αιτίες που σχετίζονται με την εξέλιξη της κοινωνίας.

Γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Ειδικά τώρα στην μεγάλη κρίση. Το βλέπουμε στους δικούς μας ανθρώπους. Στους μισθούς, στα ωράρια, στις κάθε είδους εξαρτήσεις. Όχι σε όλους και σε όλα. Αλλά το βλέπουμε.

Και η ευθύνη αυτών των ανθρώπων που ανέλαβαν την διοίκηση του μεγάλου σωματείου τους είναι τεράστια. Το ίδιο τεράστια είναι και η προσφορά τους. Αφού από αυτούς εξαρτώνται τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια χιλιάδων οικογενειών.

Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και κουράγιο σε αυτόν τον σημερινό δύσκολο δρόμο.