Πρώτα ο Τραμπ και μετά η Αμερική. Άσε τον κόσμο

Ο Τραμπ επεδίωξε να αλλάξει το ποτάμι και να το κάνει να γυρίσει πίσω! Ούτε ο Ηρακλής να ήταν!

Πρώτα η Αμερική!!!  Αυτό ήταν το σύνθημα του και αυτό επεδίωξε τα τέσσερα χρόνια της θητείας του.

Στην διαμορφωμένη πλέον κατάσταση της παγκοσμιοποιημένης αγοράς που τα οφέλη της τα καρπούνται κυρίως οι αμερικανικές πολυεθνικές, είτε μέσω των τεχνολογιών, είτε μέσω του εμπορίου, είτε μέσω της στρατιωτικής επικυριαρχίας, ο Τραμπ πίστεψε ότι μπορεί να την επαναφέρει στα κλειστά όρια των ΗΠΑ!

Αντέγραψε την δική του οικονομική ανέλιξη. Θεώρησε ότι αυτό που κατάφερε μπορεί να εφαρμοστεί και σε όλες της αμερικανικές εταιρείες και όπως αλαζονικά λειτουργούσε στις δικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες έτσι θα γίνονταν και με τις ΗΠΑ ως κράτος απέναντι όλων των άλλων κρατών!!

Αγνόησε εντελών τον άλλο κόσμο και θεώρησε ότι μπορεί να τον εκμεταλλευτεί οικονομικά! Για τέχνη, για πολιτισμό, για συνεργασία ούτε καν συζητούμε.

Έφτασε να εκβιάσει τον ΟΗΕ μειώνοντας την οικονομική συμμετοχή των ΗΠΑ στο διεθνή προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των αδύνατων κρατών! Έφτασε να εκβιάζει με αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Για το ΝΑΤΟ εξευτέλισε φραστικά τους εταίρους του γιατί πληρώνει τα περισσότερα. Λες και το ΝΑΤΟ ωφελεί τους άλλους και όχι την Αμερική…

Πρώτα λοιπόν η Αμερική. Και αυτό για να γίνει θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει την δική του συνταγή. Αυτήν που χρησιμοποίησε και στις επιχειρήσεις του. Αυτήν που χρησιμοποιούν οι παρόμοιοι του στην ιστορία των λαών.

Να χρησιμοποιήσει τον ακραίο εθνικισμό! Τον εθνικισμό που κυρίως κινητοποιεί χαμηλές νοητικά και οικονομικά ομάδες πολιτών και πολιτικές δυνάμεις που εγκλωβίζονται στην αδυναμία τους να ηγηθούν.

Αυτούς είδαμε στις ορδές των ψηφοφόρων του. Και τους ρεπουμπλικάνους πολιτικούς που όντας αδύναμοι εξ αιτίας της διακυβέρνησης Ομπάμα  εγκλωβίστηκαν στην λαϊκίστικη δυναμική του Τραμπ και όταν το κατάλαβαν ήταν αργά. Χρειάστηκε μια τετραετία…    

Στις ΗΠΑ, στην ηγέτιδα χώρα του κόσμου, δεν κέρδισε η σύνεση, ούτε η δημοκρατία.

‘Έχασε ο άκρατος εθνικισμός που αγνόησε την εξέλιξη του πλανήτη της μιας γειτονιάς…    

Ο Τραμπ, αγράμματος όντας, δεν μελέτησε τις τεράστιες αλλαγές που επήλθαν στον κόσμο από την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού της Γερμανίας του Χίτλερ και γι’ αυτό κατέρρευσε σε τέσσερα χρόνια και όχι μετά από παγκόσμιο πόλεμο…..