2020 και 2021. Μια χαμένη χρονιά και μια νέα με δυσοίωνο μέλλον για την Κύπρο

Αυτά που δημοσιοποιήθηκαν στον Κυπριακό τύπο τις τελευταίες ημέρες. Η άσκημη τροπή που παίρνει το Κυπριακό πρόβλημα. Και φυσικά η όξυνση των τουρκικών προκλήσεων προς την Ελλάδα προοιωνίζουν το μέλλον δυσοίωνο.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ δήλωσε στην εφημερίδα ¨Πολίτης” της Κύπρου τα εξής: ” Ο πρόεδρος (Αναστασιάδης της Κύπρου) σε συζητήσεις που είχαμε μου έλεγε πως έβλεπε τη λύση δύο κρατών και εγώ διαφώνησα έντονα μαζί του…”.

Ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης απάντησε ως εξής: “Με λυπεί αν εκ του όλου διαλόγου, ο μακαριότατος αφέθει να αντιληφθεί άλλως από ό΄τι οι θέσεις μου…”.

Προξενεί έκπληξη, στους γνώστες των πολιτικών της Κύπρου, η αποκάλυψη τέτοιων συζητήσεων, των μέχρι πρόσφατα δύο στενών πολιτικών συμμάχων, και τι ώθησε τον μακαριότατο να τις δημοσιοποιήσει.

Ο παραπάνω διάλογος μαζί με τα γεγονότα της εκλογής του Τουρκοκύπριου Τατάρ, στενού φίλου του Ερντογάν και υποστηρικτή της δημιουργίας δύο κρατών δεν φανερώνουν απλά το αδιέξοδο, αλλά και την άσκημη τροπή που παίρνει το κυπριακό.

Τροπή για την οποία ευθύνονται η Κυπριακή ηγεσία αλλά και η Ελληνική, που αντί να υποστηρίξουν στα δύσκολα τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιτζή και να προωθήσουν με σύνεση τον διάλογο μαζί του υπό τον ΟΗΕ, ξεκίνησαν το μέχρι στιγμής ατελέσφορο πρόγραμμα των ΑΟΖ συγκρουόμενοι ευθέως με την Τουρκία.

Οι ευκαιρίες για προώθηση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν ήταν πολλές και όμως τις αφήσαμε να χαθούν με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδα και να τρέχουμε για να προλάβουμε τετελεσμένα.

Καθυστερημένα και μόλις τώρα δημοσιοποιείται η πρόθεση του προέδρου Αναστασιάδη να ζητήσει από τον ΟΗΕ την επανέναρξη του διαλόγου που σταμάτησε προ πολλού.

Η εκλογή του Τατάρ ήταν μήνυμα. Όπως ήταν και η Αμμόχωστος. Όπως είναι και τα τουρκικά γεωτρύπανα στις κυπριακές ΑΟΖ.  Και φυσικά χάθηκε ο ηγέτης Ακιτζί με τις ήπιες προτάσεις του μέσα στην δίνη των εσωτερικών προβλημάτων της Κύπρου και της όξυνσης των ελληνοτουρκικών.