Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η Κυβέρνηση και οι Δήμοι

Όπως γνωρίζουμε όλοι, ο ΕΝΦΙΑ μπήκε στη ζωή μας το 2014 με σκοπό να ενισχύσει υποτίθεται τα οικονομικά της πτωχευμένης χώρας και με την υπόσχεση να καταργηθεί μετά το πέρας της οικονομικής κρίσης!

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων στην ουσία ήταν μια πρόσθετη φορολογία που την δικαιολόγησαν λέγοντας ότι ενοποιεί το σύνολο των τελών που βάρυναν μέχρι τώρα τα ακίνητα.

Από τότε τα χρόνια πέρασαν και ο ΕΝΦΙΑ ζει και βασιλεύει χωρίς να υπάρχει σκέψη για την κατάργηση του. Αντίθετα ήδη έχουν ξεκινήσει οι σκέψεις να τον διατηρήσουν βάζοντας σε αυτόν τον μανδύα της μεταρρύθμισης και την αιτιολογία της στήριξης των Δήμων!

Και όπως πληροφορούμαστε προετοιμάζεται η μετάλλαξη του από το 2022 σε έσοδο της Αυτοδιοίκησης με την βαρύγδουπη αιτιολογία της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας των Δήμων αφού τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα εισπράττονται μεν από το κράτος αλλά διατίθενται απ’ ευθείας στους Δήμους.

Για όσους δεν το γνωρίζουν όμως, οι Δήμοι από το 1989 επί ΠΑΣΟΚ διεκδίκησαν και κατέκτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σταθερά από το κράτος έσοδα που ήταν το 20% των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και το 50% από τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων!

Και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ ενισχύοντας τους Δήμους και ταυτόχρονα εάν θα μειωθεί αντίστοιχα ο φόρος εισοδήματος. ΄

Γιατί έτσι όπως εξαγγέλλεται είμαστε βέβαιοι ότι ούτε ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί, ούτε ο φόρος εισοδήματος θα μειωθεί και πολύ περισσότερο ούτε οι Δήμοι θα αυξήσουν τα έσοδα τους..