Ο Κυρίτσης. Η διαχείριση απορριμμάτων. Και η προβληματισμοί για την ανακύκλωση

Κάδοι-ανακύκλωσης-696x392

Αυτή την περίοδο προβληματίζεται η Δημοτική Αρχή για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Μάλιστα για αυτό τον σκοπό συστάθηκε και επιτροπή με υπεύθυνο τον Αντιδήμαρχο κ. Αβρίθη που θα μελετήσει τα προβλήματα και θα εισηγηθεί λύσεις.

Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία υπεύθυνες για την ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων είναι οι εταιρείες που τα παράγουν. Από τα αυτοκίνητα και τα καμένα λάδια που αποσύρονται μέχρι τα κουτάκια το χαρτί ή τα αλουμίνια που έχουν μέσα τα τρόφιμα.

Για κάθε ένα από αυτά οι εταιρείες που τα παράγουν πληρώνουν ένα ποσό στην αδειοδοτημένη πανελλαδική εταιρεία για την συγκέντρωση τους και την ανακύκλωση τους. Βλέπουμε όλοι σε κάθε κουτάκι το σήμα της ανακύκλωσης που σημαίνει ότι η εταιρεία που το παρήγαγε έχει πληρώσει το αντίστοιχο τίμημα.

Σε όλη την Ελλάδα από το 2002 που ισχύουν οι νόμοι της ανακύκλωσης οι Δήμοι συνεργάζονται με την πανελλαδική εταιρεία και οι μεν Δήμοι αναλαμβάνουν το κόστος της αποκομιδής γιατί στα απόβλητα υπάρχουν και οργανικά, η δε εταιρεία αναλαμβάνει την προμήθεια των κάδων και των απορριμματοφόρων!

Και όμως! Την εποχή του Κυρίτση το 2008 με υπεύθυνο τον φοβερό τεχνοκράτη αντιδήμαρχο κύριο Γερασκλή, αντί να ζητήσουν από την πανελλαδική εταιρεία της ανακύκλωσης του κάδους και τα απορριμματοφόρα άφησαν τα παλαιά απορριμματοφόρα που είχε αγοράσει ο κ. Φάκκος να ταλαιπωρούνται στους δρόμους και παράλληλα αγόρασε εκείνους τους τρικολόρε κάδους, τους κόκκινους, τους κίτρινους, τους πράσινους και τους γκρίζους!

Μάλιστα διαφήμιζε την ανακύκλωση και έβαζε και τα παιδάκια να μαθαίνουν, βάζοντας στους κόκκινους τα χαρτιά, στους κίτρινους το αλουμίνια, στους πράσινους τα γυαλιά και στους γκρί τα φαγώσιμα!

Και μετά περνούσε το απορριμματοφόρα του Δήμου και τα έβαζε όλα μέσα αφού δεν είχε ζητήσει άλλα απορριμματοφόρα! Η δε πλάκα είναι ότι όλα πήγαιναν στην χωματερή του Δήμου αφού δεν είχε προβλέψει και την κατασκευή από την εταιρεία του κέντρου διαλογής και μεταφόρτωσης για την Αθήνα!

Ελπίζουμε αυτή την απάτη να μην την έχει ξεχασμένη ο αγαπητός μας Αντιδήμαρχος και ξαναγίνουν παρόμοιες αγορές που πήγαν τότε στον βρόντο….